Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

4G pe smartphone

1 min read

arhitectura retea 4G
arhitectura_retea_4g-300x206-4802394

Serviciile 4G au fost lansate la sfarsitul anului trecut in retelele Vodafone si Orange, Cosmote urmand sa lanseze comercial serviciile in perioada urmatoare. Primele abonamente 4G au fost exclusiv de date, vandute impreuna cu modemuri de date sau cu tableta compatibile cu reteaua 4G, tehnologia nefiind disponibila pe telefoanele mobile.

Primul telefon conectat la o retea 4G l-am vazut la lansarea LG Optimus G in Romania. Telefonul era conectat la reteaua Orange la acea perioada serviciul fiind inca in stadiul de teste.

De ce 4G pe mobil?

Tehnologia 4G ofera viteze mari de descarcare, pe telefoanele mobile cu tehnologie LTE viteza maxima de descarcare fiind de 100 Mbps pentru download si 50 Mbps pentru upload. Pe langa viteza de descarcare, un alt parametru important al retelelor in general, este latenta (ping-ul), care cu cat este mai mic cu atat se vor transmite mai repede cererile HTTP, lucru care ne va permite spre exemplu o incarcarea mai rapida a clipurilor de pe Youtube. Pe retelele 4G latenta este multa mai mica fata de retelele 3G HSDPA, mai multe detalii gasiti intr-un articol detaliat aici.

Voce pe 4G

Serviciile 4G nu au fost lansate si cu o oferta de smartphone-uri, deoarece, pana acum nu se puteau initia apleuri de voce pe telefoanele cu 4G.

Serviciile de voce in retelele 4G au fost lansate mai tarziu deoarece a fost necesara integrarea retelelor de voce 2G (GSM) si 3G (WCDMA) cu serviciile de date 4G. Daca pe retelele 3G puteam efectua apeluri audio si naviga pe aceeasi retea, pe reteaua 4G putem efectua in prezent doar trafic de date, apelurile efectuandu-se prin reteaua 3G, 2G in functie de acoperirea din acel moment. In timpul efectuarii unui apel telefonul nu mai este conectat la reteaua 4G, urmand ca dupa terminarea aplelului telefonul sa inregistreze din nou pe reteaua 4G.

Cand vorbim de voce pe 4G ne referim la standardul VoLTE (Voice over LTE) mai pe intelesul tuturor voce prin date, standard asemanator cu VoIP (voice-over internet protocol), protocol folosit pe Skype. Problema este ca in momentul de fata telefoanele nu sunt pregatite sa foloseasca noua tehnologie VoLTE, smartphone-urile momentului folosind vechile protocoale de transmisie a vocii prin 3G si GSM.

Smartphone-uri 4G

In reteaua Orange exista 4 abonamente de voce 4G, pretul unui abonament incepand de la 31 euro. Telefoanele din oferta Orange sunt LG Optimus G, Nokia Lumia 920, Sony Xperia Z si iPhone 5, HTC One si Samsung GALAXY S4 fiind disponibile pentru precomanda. Momentan fanii iOS pot folosi serviciile 4G doar in reteaua Orange, urmand ca in viitorul apropiat si Vodafone sa comercializeze terminale Apple impreuna cu serviciile 4G.

In oferta Vodafone se afla momentan doar doua smartphone-uri compatibile cu reteaua 4G: Samsung GALAXY SIII varianta LTE (i9305) cu 2GB RAM si HTC One SV. Pentru a afla oferta completa mergeti in magazinele Vodafone din orasul dumneavoasta.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.