Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review Samsung Galaxy Nexus

3 min read

DSC05093 thumb
dsc05093_thumb-225x300-8002351De cateva zile sunt unul din primii posesori ai telefonului Google Nexus Prime, telefon ce se bucura de noul sistem de operare Android 4.0 Ice Cream Sandwich  prescurtat in continuare ICS.
Telefonul la exterior are un aspect futurist avand un ecran curbat de 4,65 de inch Super AMOLED HD cu o rezolutie de 1280 x 720 si o densitate de 316 ppi, fata de 217 ppi cat este pe Galaxy SII.  Ecranul este un pic curbat in partea stanga decat in partea drepta unde se afla si camera 3G de 1.3 MP, lucru observat cu ajutorul lupei cand s-a montat folia de protectie. In ciuda dimensiunilor destul de mari 135.5×67.9×8.9mm, acesta cantareste doar 135 de grame. Galaxy Nexus are  o grosime de doar 8,94mm, iar rama este de 4,29mm.
Samsung Galalxy Nexus este facut dintr-un plastic mat robust, spre deosebire de predecesorul sau, Galaxy SII, al carui plastic era lucios. Pe lateral se pot observa si trei pini ce se vor servi la conectarea telefonului la un dock ce se va lansa in viitor.

BUTOANE INTEGRATE IN SOFT

Butoanele specifice telefoanelor cu sistemul de operarea Android au disparut din componenta carcasei, acestea fiind inlocuite in ICS de 3 softkey-uri ce isi schimba locatia in josul sau in dreapta ecranului in functie de modul in care este tinut telefonul (portrait, landscape). Cele 3 butoane sunt de back, home screen si multitasking. In modul landscape cand accesezi butonul de multitasking vei vedea printscreenuri ale aplicatiilor deschise, nu doar iconite cum eram obisnuiti in versiunile anterioare de Android. Daca la primele versiuni de Android utilizatorii simteau nevoia sa instaleze aplicatii de tip task manager, pe noul Android ICS, pentru inchiderea aplicatiilor este necesar un singur slide in susul sau in josul aplicatiei in modul landscape si un slide in stanga sau dreapta daca multitaskingul este accesat in modul portrait.
landscape_thumb-25255b1-25255d-300x168-2981332Pentru a face un print-screen trebuie apasate simultan butoanele de volum in jos si cel de power.
Cam asta este tot ce poti face cu butoanele si nu o spun ca un repros telefonului. Restul comenziilor se pot accesa doar prin intermediul touch-ului fara a simti nevoia instalarii unui custom root, totul fiind gandit astfel incat sa ajungi la orice comanda cat mai simplu din orice aplicatie te-ai afla. In Android 4.0 s-au adaugat si folderele in home screen, in meniul principal toate aplicatiile fiind ordonate alfabetic. Tot in meniul cu aplicatii in momentul cand ajungi la sfarsitul listei, ecranul se va face albastru sau se va oglindi dupa cum poti vedea in filmuletul de mai jos.

 

SINCRONIZARE SI BOOKMARK

Odata ce ai dat drumul telefonului iti poti sincroniza multiple conturi Google, pentru Android Market, Contacte, Mail sau chiar BOOKMARKURI. Da! ai citit bine, fiindca noua versiune de Android 4 ICS suporta sincronizarea bookmarkurilor din Google Chrome. Aceasta functie m-a facut in sfarsit sa renunt la browserul Opera Mini ce imi sincroniza bookmarkurile cu Opera Desktop. RSS-urile le citeam zilnic pe un telefon fara touchscreen fiindu-mi mult mai usor sa dau scroll si sa salvez articolele importante in Opera Mini decat in Google Reader. 

BROWSER

Noul browser contine tab-uri, ofera posibilitatea de a salva paginile pentru vizualizare offline. Deocamdata Android 4.1 ICS nu se afla la o versiune finala comerciala, iar browserul inca nu are integrat flashul si nici redarea clipurilor de pe YouTube momentan nu este posibila. Paginile se incarca foarte repede cu noul browser si in general optiunea ,,reguest desktop site” functioneaza, saitul realitatea.net fiind singurul exemplu ce nu s-a afisat in varinata pentru calculatoare.

 

FACE UNLOCK

Functia de deblocare a telefonului functioneaza foarte precis, dupa cum puteti vedea in filmul de mai sus chiar si cand esti intr-o incapere fara lumina favorabila. Daca esti totusi intr-un loc fara lumina si camera nu te detecteaza poti debloca telefonul ori printr-un cod PIN ori prin functia ,,pattern”.

CONECTIVITATEA

Pe langa viteza de calcul foarte mare asigurata de procesorul de 1.2GHz si memoria de 1GB RAM, Samsung Galaxy Nexus exceleaza la capitolul conectivitate. Telefonul suporta tehnologia HSPA+ ce permite viteze de download de pana la 21.6Mbps si de upload de pana la 5.76 Mbps, dar si tehnologia LTE – Long Term Evolution (4G) ce va fi lansata in anul ce urmeaza in intreaga lume si va permite viteze de download de pana la 100Mbps si de upload de pana la 50 Mbps.
O alta functie noua este Android Beam, ce permite schimbul de linkuri, contacte, muzica, aplicatii din market prin NFC (Near Field Communication) cu alte terminale asemanatoare. NFC este noua tehnologie wireless cu raza scurta de actiune, ce va permite in viitor plata la comercianti cu ajutorul portofelului digital. Telefonul mai dispune de tehnologia DNLA si Bluetooth 3.0.

MULTIMEDIA

Telefonul filmeaza in format HD la rezolutie 1080p cu 30 fps la fel ca Samsung Galaxy SII si se descura foarte bine pe intuneric si sunetul este foarte clar chiar si daca filmezi un concert.

Camera are noi functionalitati precum face detection, single motion, panorama, zoom stabilizator digital, poze in timpul filmarii, efecte live in timpul filmarii. Camera de 5MP cu Blitz LED este o camera ce face poze instant, timpul de reactie fiind sub o secunda. Multi oameni sunt nemultumiti ca Samsung a trecut de la 8 MP de pe Samsung SII la 5 MP, dar calitatea pozelor nu se masoara in megapixeli si eu unul sunt multumit de camera de pe Galaxy Nexus. Plus ca pot face oricand poze de 8 MP instaland o aplicatie foto din Market.

 

MINUSURI:

Android 4.1 ICS nu este versiunea ce se va lansa comercial, deoarece versiunea mai are cateva mici bug-uri, printre care lipsa integrarii aplicatiei Facebook, aceasta se blocheaza si nu mai poate fi accesata cand se instaleaza widgetul Facebook pe ecran si nu se poate sincroniza cu conturile Google. Sunt sigur ca se va rezolva aceasta problema impreuna cu integrarea Flash Playerului in browser in versiunea finala.
Personal, imi doresc ca cei de la Samsung sa creeze un widget pentru retelele sociale, in care sa pot citi spre exemplu, ultimele tweeturi folosind scrollul in ecranul principal, fara a deschide o aplicatie.
Telefonul va fi disponibil in doua variante de 16 GB si 32GB si va fi comercializat in Romania la jumatatea lunii de Vodafone si Cosmote.
Recomand telefonul oricarui utilizator intens al serviciilor Google, deoarece il va ajuta foarte mult in activitatiile de zi cu zi, daca foloseste oricare din suitele Google: Docs, Picasa, Reader, Gmail sau chiar YouTube.  
Google a integrat toate serviciile companiei, cat si sistemele de operarea Android 2.3 Gingerbread impreuna cu Android 3.0 Honeycomb in versiunea 4.0 Ice Cream Sandwich.
Samsung Galaxy Nexus este in acest moment cel mai rapid si fluent telefon existent pe piata avand un procesor de 1.2GHz, 1GB RAM si viteze de transfer a datelor de pana la 21.6 Mbps download prin 3G si fiind singurul telefon de pe piata ce suporta tehnologia LTE(4G).
Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.