Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review Samsung Galaxy Note8 – cel mai bun telefon de pe piata

5 min read

DSC06749

Acum ca am avut si prezentarea iPhone X, pot spune ca Samsung Galaxy Note8 este cel mai bun smartphone din 2017. Pe scurt, este mai bun pentru ca este un DualSIM cu 6 GB memorie RAM, pentru ca are un S-Pen care este si el rezistent la apa (IP68) si pentru ca poate fi transformat intr-un PC daca este achizitionat separat, dock-ul Samsung DeX.

Samsung Galaxy Note8 a fost prezentat pe 23 august in cadrul unui eveniment care a avut loc in New York. Intreaga prezentare a fost transmisa pe YouTube, fara intreruperi cum s-a intamplat si anul trecut, iar in aceeasi zi in Romania a fost prezentat pentru un grup restrans de posesori de dispozitive Note.

https://youtu.be/9BM2AYN3pYY

La o zi dupa lansarea internationala Samsung Galaxy Note8 a fost prezentat si presei, insa nu ca un smartphone dedicat artistilor, ci ca un smartphone dedicat unui power user.  Prezentarea de la Bucuresti o puteti vedea mai jos in 360.

Eu am primit in teste un  Samsung Galaxy Note8 de la Orange in cadrul programului Orange Smartphone Tester. Acest program se afla la a douasprezecea editie, iar in programul de testare sunt selectati atat bloggeri cat si clienti Orange.

[button url=”https://www.stefanblog.com/2016/03/unboxing-samsung-galaxy-s7-edge.html” target=”_blank” style=”red” size=”medium”]Citeste aici si primele mele impresii legate de Galaxy Note8[/button]

Samsung Galaxy Note8 vs iPhone X

Toti cei care isi doresc un Note8 cu siguranta se gandesc la o singura alternativa, la iPhone X.
Spuneam la inceput ca seria Note deja nu mai este adresata doar celor care doresc sa deseneze pe ecranul unui telefon, ci oamenilor care doresc cel mai puternic smartphone de pe piata.

Comparand direct cele doua modele, Note8 este Dual SIM, dispune de un S Pen cu care poti realiza mult mai multe lucruri, senzor de amprenta, senzor pentru masurarea pulsului, posibilitatea de a utiliza doua conturi sociale in acelasi timp (Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp, Skype) si capabilitatea de a rula doua aplicatii in acelasi timp prin functia DualWindow. De partea cealalta, viitorul iPhone X ar avea cea mai buna camera foto si functii speciale de recunoastere faciala. Note 8 va putea, cu ajutorul unui viitor update de soft, sa filmeze la rezolutie 4K la 60 FPS asemeni iPhone X (iar camera principala pe Note8 nu iese in relief),  si dispune in plus de un senzor care scaneaza irisul pentru deblocarea ecranului. Iar ca utilizator de iPhone, consider ca e un neajuns faptul ca s-a renuntat de tot la butonul de meniu cu senzor de amprenta, preferandu-se doar interactiunea prin gesturi pe iPhone X. Pentru iPhone X ai nevoie sa achizitionezi separat un incarcator Fast Charge, in timp ce pe telefoanele Samsung va veti putea bucura in continuare jack-ul audio.

Inovatia pe care a adus-o Samsung anul acesta este dock-ul DeX, adaptor ce permite transformarea modelelor S8, S8+ si Note8 intr-un PC portabil. Odata conectate o tastatura, un mouse si un monitor vei putea rula aplicatii Microsoft Office si aplicatii mobile Adobe, precum Adobe Acrobat Reader si Lightroom Mobile. Si trebuie sa ma credeti ca ruleaza totul fara lag, chiar si clipurile 4K de pe YouTube ruleaza fara probleme prin dock-ul DeX, lucru care nu se intampla nici pe MacBook Pro. Pentru cei ce doresc acces la aplicatii bazate pe  Windows, Samsung DeX ofera posibilitatea de a accesa de la distanta desktop-uri virtuale, prin solutii partenere, care includ Citrix, VMware si Amazon Web Services.

Si sa nu uitam la final de pret. Note8 este mult mai accesibil si poate fi achizitionat cu o subventie de la operatori, in timp ce un iPhone X va fi tot timpul mai scump.

Bixby vs Siri

Desi Samsung nu a avut un asistent vocal pana de curand, iar Apple are in spate ceva background cu Siri, Bixby este mult mai bun; prin el utilizatorii de putand activa anumite functii ale sistemului Android. Spre exemplu pe un iPhone nu poti da o comanda vocala sa pornesti hotspot-ul sau bluetooth-ul, in timp ce pe Galaxy S8, S8+ si Note 8 poti realiza acest lucru. Intreaga lista de comenzi ce cuprinde peste 3000 de comenzi poate fi consulatata aici. Spre deosebire de Siri, Bixby ofera si un sistem prin care se ofera puncte pentru cat de mult utilizezi comenzile vocale in limba engleza.

Screenshot 20170926 213925 e1506539105219 8489379 scaled

Samsung Note8 vs Samsung Galaxy S8/S8+

Diferente hardware dintre Note8 si Galaxy S8/S8+ sunt disponibile aici, insa eu ma voi referi la cele mai importante:

  • Note8 dispune de 6 GB memorie RAM vs 4 GB pe modele S8/S8+
  • Bateria de pe S8 este de 3000 mAh, pe S8+ 3500 mAh, iar pe Note8 3300 mAh. Pe Note8 este o baterie mai mica decat pe S8+ pentru a face loc S Pen-ului si sistemului dual de camere.
  • Camera principala de pe S8/S8+ are o diafragma f1.7, iar Note8 are diafragmele pentru camera wide de f1.7 si pentru cea tele (2X zoom) f2.4
  • Pretul este si el de luat in considerare, la Orange Galaxy S8 costa 795 euro, Galaxy S8+ costa 860 euro, iar Galaxy Note8 costa 970 euro.

[button url=”https://www.stefanblog.com/2016/03/unboxing-samsung-galaxy-s7-edge.htmlhttps://www.stefanblog.com/2017/04/review-galaxy-s8-plus.html” target=”_blank” style=”red” size=”medium”]Citeste aici review-ul pentru Samsung Galaxy S8[/button]

Functii speciale pe Galaxy Note8

Functia Dual messenger iti permite setarea a doua conturi diferite pe acelasi dispozitiv Note8 pentru aplicatiile Facebook, Facebook Messenger si WhatsApp. Astfel, daca ai doua conturi de Facebook, le vei putea accesa foarte usor fara a te deloga sau daca esti narcisist sau un mare influencer poti seta acelasi cont de doua ori 🙂 . 

Functia App Pair iti permite predefinirea a doua aplicatii in Apps Edge, pe care sa le deschizi mult mai usor in modul Multiwindow. Cum te ajuta aceasta functie? Spre exemplu, cand vrei sa conduci, intri in Apps Edge cu un simplu swipe pe marginea dreapta a ecranului si poti porni aplicatiile YouTube si Google Maps, iar astfel vei putea vedea si traseul, dar vei putea asculta si muzica pe YouTube.

Functia Live message este asemanatoare cu ce s-a introdus anul trecut in iMessage. Folosind S Pen-ul vei putea realiza un gif animat/video al desenului tau avand efecte vizuale. Note8 poate crea un GIF automat si dintr-un videoclip existent pe telefon.

Meniul Air command porneste automat in momentul in care scoti S Pen-ul din telefon si iti ofera posibilitatea de a adauga scurtaturi catre orice aplicatie de pe telefon.

Aplicatia Pen.UP iti permite sa desenezi diferite sabloane asemeni unei carti de colorat, iar creatiile ulterioare le poti urca intr-o biblioteca publica in aceasta aplicatie. In momentul in care ai telefonul blocat si scoti S Pen-ul vei putea scrie notite pe un infinit de ecrane fata de Note7 unde aceasta functie era limitata.

Telefonul l-am primit pe 10 septembrie insa abia astazi pe 26 septembrie am primit update la ultima versiune TouchWiz ce imi permite sa fac drop down la bara de notificari cu un simplu slide down la jumatatea ecranului. Optiunea Quick-open notification nu era disponibila pana acum pe versiunea initiala TouchWiz de pe Note8.

Camera foto duala are o functie noua, Live Focus, prin care poti ajusta blurarea fundalului (efectul bokeh). Mai jos o galerie cu poze si videoclipuri realizate cu Note8, restul fiind disponibile in acest album pe Facebook.

Puncte tari ale lui Note8

  • Cel mai puternic procesor de pe un smartphone Android – octa-core, model Exynos 8895
  • Cel mai bun display de pe un telefon
  • Dual SIM
  • Camera foto duala foarte performanta cu stabilizare optica pe ambele camere (OIS) ce nu iese in afara carcasei
  • 6GB memorie RAM
  • S Pen
  • Asistent vocal util – Bixby
  • Compatibilitate cu Samsung DeX
  • Suporta viteze de pana la 1 Gbps

Puncte slabe ale lui Note8

  • Este foarte mare si aluneca din mana
  • Ecran curbat ce se poate sparge usor
  • Port USB Type-C fragil
  • Android 7.1.1 ce va fi updatat ulterior la Android 8
  • Difuzor mono destul de slab
  • Senzor de amprenta pozitionat incomod pe spatele telefonului
  • Lipsa butoanelor fizice

Concluzii

Samsung Galaxy Note8, consider eu, va fi telefonul anului si cred ca si la anul tot un Note va fi ales pentru ca Samsung a decis sa puna toate tehnologiile existente pe piata in aceasta serie de telefoane.
Mi l-as cumpara? Clar nu pentru ca este mult prea mare pentru mana, eu insa prefer un Samsung Galaxy S8.

Cel mai important sfat pe care ti-l dau este sa achizitionezi telefonul impreuna cu o asigurare pentru telefon. Pentru 10 euro pe luna pe care ii vei plati in plus la abonament vei fi sigur ca daca ti se sparge sau fura telefonul, vei amortiza mult usor daunele (citeste termenii si conditiile, vei avea de platit o franciza pentru fiecare eveniment si ai un numar limitat de incidente asigurate anual).

Totusi, daca nu dispui de aceasta suma, nu te baga la rate. Gandeste-te daca ai nevoie de cel mai bun telefon de pe piata si in ce cazuri te-ar ajuta. Exista si varianta Galaxy S8. Sau Galaxy S7 Edge care este disponibil la pretul de 49 euro. Trebuie sa tii cont totusi ca nu vei vedea in un Note8 in oferta Best Deal de la Orange.

[button url=”https://www.stefanblog.com/2016/03/unboxing-samsung-galaxy-s7-edge.htmlhttps://www.stefanblog.com/2017/04/review-galaxy-s8-plus.html” target=”_blank” style=”red” size=”medium”]Citeste aici review-ul pentru Samsung Galaxy S8[/button]

Samsung Galaxy Note8 il testez in cadrul programului Orange Smartphone Tester, aflat la a douasprezecea editie. Program in care se pot inscrie si clientii Orange pentru a testa in premiera cele mai noi smartphone-uri ce se vor lansa in Romania.

Daca ti-a placut acest articol ma poti ajuta cu un share sau comment pentru a mai testa si alte smartphone-uri de top.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.