Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review LG G5 un telefon atipic pentru 2016

5 min read

0001 2

Pe 24 Februarie, cu o zi inaintea deschiderii targului Mobile World Congress, a fost prezentat noul flagship al celor de la LG, cu doar cateva ore inaintea lansarii modelelor Samsung Galaxy S7 / S7 Edge.

In Romania, modelele Samsung au ajuns primele dintre toate deviceurile lansate la MWC, iar la scurt timp a ajuns pe mana mea si noul LG G5, intr-o versiune demo – lansarea oficiala urmand sa aiba loc in urmatoarele zile. Am putut sa testez pe indelete LG G5 si sa ii descopar toate secretele prin programul Orange Smartphone Tester.

La evenimentul din Barcelona, LG a lansat, pe langa modelul LG G5 si camera LG 360 Cam, ochelarii VR LG 360 VR si robotul/camera de supraveghere LG Rolling Bot si un dispozitiv pentru controlarea dronelor Parrot LG Smart Controller.

In acest articol o sa discut pe larg doar despre LG G5 celelalte accesorii nefiind inca disponibile in Romania.

Constructie

LG G5 este primul telefon modular creat in serie, ce iese din tiparele modelelor anterioare LG si care se diferentiaza de celelalte flagship-uri lansate in 2016. Cei de la LG au ascultat feedbackul de la publicul lor si au realizat un telefon din carcasa metalica, au pastrat in continuare slotul microSD si ofera inca acces la baterie (de data aceasta prin partea de jos a deviceului) si au introdus un senzor de amprenta care scartaie la apasare (inspirat de pe modelul LG Nexus 5X).

Butoanele de volum de pe spate au fost mutate pe lateral, ecranul este curbat in zona marginii de sus (3D Arc – nu am inteles de ce au facut acest lucru, cred ca au vrut doar sa demonstreze ca pot realiza si ei telefoane cu ecrane curbate din punct de vedere tehnic si pentru a se pozitiona in categoria high end la capitolul design), iar accesul la baterie se face prin partea de jos a telefonului, asa cum se  intampla la camerele foto cand deschizi capacul bateriei si iti cade bateria (un sistem asemanator cu cel de pe Samsung Galaxy S4 Zoom). Acumulatorul de 2800 mAh este prins de partea de jos a telefonului, iar acesta suporta incarcare rapida prin tehnologia Quick Charge 3.0.

Partea de jos a telefonului, de care se prinde bateria poate fi inlocuita cu alte doua module care nu se comercializeaza in pachet cu telefonul: LG CAM Plus care ofera o baterie externa pe spatele telefonului de 1200 mAh si un controler mai simple pentru cei care doresc sa realizeze poze profesioniste, regland astfel mai usor expunerea si alti parametri, si un alt modul LG Hi-Fi Plus care este de fapt un amplificator audio Bang & Olufsen la care poate fi conectat un convertor digital sau analogic pe 32 biti.

Procesorul de pe LG G5 este Snapdragon 820, din aceeasi generatie ca cel de pe HTC 10 si Samsung Galaxy S7 care se comercializeaza in state, pe spate sunt disponibile doua camere foto, una principala de 16 MPx si o alta de 8 MPx cu unghi wide de 135 de grade care nu distorsioneaza pozele, similara cu camera GoPro, iar cea frontala este de 16 MPx.

[button url=”https://www.stefanblog.com/2016/04/test-foto-lg-g5.html” target=”_blank” style=”red” size=”medium”]VEZI AICI UN TEST FOTO INTRE LG G5, GO PRO HERO 3 SI ALTE TELEFOANE [/button]

Telefonul este compatibil si cu viitorul standard 4G care va oferi viteze de descarcare de pana la 600 MB/s. LG G5 a introdus functia Always On care mentine o parte a ecranului pornita tot timpul (pozitia este fixa pe ecran, pe S7 afisajul apare in diferite locuri ale display-ului), aceasta functie consumand 0,8% din capacitatea bateriei pe ora, iar telefonul este disponibil in variantele de culori argintiu, auriu, roz si verde (nu stiu care din aceste variante vor insa disponibile si in Romania).

Pe LG G5 avem conector de tip USB-Type C la care se pot conecta ochelarii LG 360 VR. Mie unul mi se pare deocamdata inutil acest port, deoarece nu a fost introdus la scara larga pe majoritatea smartphone-urilor, iar daca iti uiti cablul acasa nimeni nu va avea un calbu de tip C sa iti ofere.

LG G5 este singurul flagship care dispune si de radio FM, da mai sunt multi utilizatori care isi doresc aceasta functie, desi majoritatea posturilor radio emit si online.

Interfata de pe noul model mi se pare groaznica, culorile sunt foarte urate, iar mai jos am adaugat si o comparatie intre tema de pe LG G3 si tema de pe LG G5.

Functii speciale

Pe LG G5 au fost implementate cateva functii pentru prelungirea duratei de viata a acumulatorului. Tehnologia Low Power Location Estimation (LPLE) reduce cu 40% consumul acumulatorului atunci cand sunt folosite serviciile de localizare fata de alte telefoane. Exista o functie asemnatoare in meniul bateriei prin care se reduce numarul FPS-urilor in jocuri, la fel pentru a prelungi viata acumulatorului.

Cea mai mare dezamagire dupa eliminarea meniului unde erau disponibile toate aplicatiile si unde exista si un search pentru a gasi o aplicatie este faptul ca cei de la LG au decis sa renunte la functia dual-window. Aceasta functie a fost prezenta pe toate modelele anterioare din seria G si permitea utiizatorilor sa foloseasca in acelasi timp doua aplicatii. Aceasta functie inca este prezenta pe smartphone-urile Samsung sub numele de multi-window si este si motivul pentru care am renuntat la sistemul de operare iOS in favoarea Android.

Oriunde te-ai afla daca menti apasat butonul multitasking ti se vor afisa diferite optiuni de customizare. Spre exemplu in meniul principal la apasare vei putea adauga widget-uri si vei avea scurtaturi catre anumite setari, iar in meniul setari vei putea alege formatul in care vrei sa vezi acest meniu, cu tab-uri sau sub forma de lista (pozele 2 si 3).

Functia Smart Settings permite setarea anumitor profile care sa se activeze automat cand ajungi acasa, cand pleci de acasa sau cand atasezi un accesoriu audio. Este ceva asemanator cu functia de pe anumite modele HTC care permite setarea anumitor ecrane principale cu scurtaturi catre aplicatii ce se schimba in functie de locul in care te afli, la munca, acasa.

Daca ai ecranul blocat cu PIN sau alta metoda de securitate, pe LG G5 nu ai o scurtatura pentru camera foto, insa din meniul Shortcut Key poti activa o functie prin care sa actionezi camera apasand de doua ori pe butonul volum jos. Functia Capture+ poate fi activata prin doua apasari pe butonul volum sus.

La sfarsitul perioadei de testare cand am vrut sa sterg toate datele de pe LG G5 am avut o surpriza… Nu am putut sa dau Factory reset pentru ca… bateria nu era incarcata la 30% :)) Da, a trebuit sa ma intorc din drum si sa pun la incarcat telefonul 15 minute pentru a putea sterge datele de pe telefon. Dupa 15 minute aveam 50% bateria incarcata.

Accesorii LG G5

Camera video LG 360 Cam este foarte mica in comparatie cu ce au lansat cei de la Samsung si am putut chiar sa urc primul clip 360 direct pe Facebook dupa ce mi-am transmis clipul de pe LG G5. Clipul realizat cu Samung Gear 360 nu s-a urcat corect pe Facebook, insa aceasta camera de la LG va putea fi conectata la orice telefon cu sistem de opare Android, pretul acesteia fiind de 260 euro in acest moment, mult mai accesibil fata de alte dispozitive 360.

Pe langa LG 360 Cam, la lansarea LG G5 din Barcelona am mai vazut si cateva huse si castile bluetooth LG TONE PLATINUM (asemanatoare cu Samsung Level U) care probabil vor ajunge si in Romania dupa lansarea telefonului.

In Romania am gasit deja pe site-ul 24gsm.ro folii de protectie pentru ecran (de la 30 lei) si husa de cauciuc (tot de la 30 lei) precum cea de mai jos.

Concluzii

LG G5 este un telefon diferit de ce ne-au obisnuit marii producatori in ultimii ani. Modului LG CAM Plus va fi cu siguranta la mare cautare, iar LG vor mai lansa cu siguranta si alte module pentru LG G5. Interfata pe mine m-a dezamagit, atat paleta de culori aleasa pentru iconite si meniu, cat si experienta de navigare prin meniu impreuna cu eliminarea functiei dual-window m-au facut sa reconsider acest model, cu toate ca la lansarea din Barcelona am fost foarte impresionat la prima vedere. Pana acum LG au gasit cea mai buna implementare a doua camere foto principale, una normala si una wide. Spun asta pentru ca doua camere erau inutile pe HTC, atunci cand acestia le-au introdus puteai realiza poze defocalizate, ceea ce Samsung realiza din soft, iar utilizatorul putea realiza acest efect si din Instagram. Huawei, la fel, a lansat un smartphone cu doua camere ce folosesc lentile Leica, dar senzorul nu este Leica si pozele tot nu impresioneaza. Camera wide de pe LG G5 chiar este diferita de restul si aduce ceva unic – nu inlocuieste un GoPro, dar cred ca poza de mai jos spune totul.

LG-G5-vs-Samsung-Galaxy-Note-5-vs-iPhone-6s-plus
In Romania LG G5 se va comercializa fara alte module incluse in pachet, pretul acestuia urmand sa fie in jur de 500 de euro, mai ieftin decat HTC 10 si Samsung Galaxy S7.

Pozele din acest articol cu LG G5 au fost realizate la lansarea din Barcelona cu aparatul foto mirrorless Sony A5000, impreuna cu un obiect Sony Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA oferite de magazinul F64.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

2 Replies to “Review LG G5 un telefon atipic pentru 2016”

    1. P10 lite, glumesc. Depinde ce iti doresti. LG G5 are bateria detasabila, camera mai buna, dar o sa ai un mic joc in locul unde ai acces la baterie. Daca ai folosit pana acum un iPhone alegerea mai buna este Huawei P9.

Comments are closed.