Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Telekom restrictioneaza inscrierea clientilor intr-o promotie derulata de Vodafone

3 min read

Vodafone promotie prepay

Luna trecuta va prezentam oferta Vodafone – Vorbesti, NET de la Vodafone primesti care se adresa in special clientilor din alte retele de telefonie mobila, mai precis celor care au un abonament care beneficiaza de minute nationale nelimitate. Pentru inscrierea in campanie, clientii altor retele trebuiau sa se inscrie in promotie prin transmiterea unui SMS cu tarif normal la numarul 0722.10.10.10 cu textul DA. Ca urmare, Telekom Mobile Romania a restrictionat accesul la acest numar (nu se mai pot transmite SMS-uri).

Vodafone Romania informeaza utilizatorii serviciilor de telefonie mobila ca numarul 0722.10.10.10, folosit in campania curenta de comunicare “Gratis la Cartela! Primesti si net si telefon” pentru Cartela Vodafone, a fost restrictionat de catre Telekom Romania.

Pentru a beneficia de Net si credit pentru un telefon gratuit de la Vodafone, invitam utilizatorii companiei Telekom Romania care nu s-au inscris inca in promotie sa o faca folosind canalul online – www.vodafone.ro

vodafone-promotie-prepay

Later update reactie Telekom:

In urma investigatiilor efectuate, Telekom Romania Mobile Communications S.A. a restrictionat accesul clientilor sai catre numarul Vodafone 0722.10.10.10, acesta fiind utilizat in scopuri comerciale in cadrul unei campanii publicitare cu incalcarea prevederilor acordului de interconectare dintre cele doua parti.

Telekom Romania Mobile Communications S.A. a luat aceasta decizie in urma notificarii prealabile a Vodafone Romania cu privire la incalcarea obligatiilor Acordului de interconectare.

Later update completare Vodafone:

Vodafone Romania continua sa isi respecte obligatiile contractuale, inclusiv pe cele referitoare la confidentialitatea acordului dintre parti, astfel incat lasam in competenta autoritatilor abilitate sa remedieze aceasta situatie.

Dezavantajul clientilor Telekom este ca nu vor mai putea verifica traficul si creditul-telefon pe care l-au primit daca vor trimite SMS cu Info la numarul 0722.10.10.10, in rest vor putea beneficia in continuare de promotia Vodafone.

Vodafone a adaugat noi beneficii in cadrul acestei promotii la inceputul lunii decembrie. Pe langa cei 10 GB pe care ii poti primi gratuit, Vodafone ofera un bonus de trafic de date de 5GB odata ce un numar Vodafone a fost inscris in promotie (direct de pe numarul de telefon Vodafone sau cartela asociata unui numar dintr-o alta retea nationala – Bonusul se ofera o singura data pe numar, doar daca a fost efectuata cel putin o reincarcare din momentul in care a fost activata cartela), dar si credit-telefon (10 credite-telefon pentru fiecare apel national primit in reteaua Vodafone si 1 credit-telefon pentru apelurile primite de la numere din reteua Vodafone) prin care clientii isi pot achizitiona telefoane sau accesorii din sectiunea special dedicata pe site – magazin telefon prepaid
Alte aspecte ale promotiei ar fi ca poti schimba numarul cartelei careia sa ii acorzi bonusul si poti sa transferi creditul-telefon de pe o cartela Vodafone pe alta (poti primi credit-telefon de la maxim 3 numere).

Acum as vrea sa explic pe larg de ce este oarecum justificata decizia celor de la Telekom, la mijloc fiind vorba de pierderi pentru acest operator. Cum am explicat si in acest articol, in Romania exista o taxa de interconectare intre retelele de telefonie mobila si fixa. Tarifele de interconectare intre retelele nationale de telefonie mobila sunt de 0,96 eurocenti/minut. Asta inseamna ca atunci cand sunam din Orange in Vodafone, spre exemplu, Orange plateste catre Vodafone 0,96 eurocenti/minut, dar cum Orange si Vodafone au aproximativ acelasi numar de abonati, acest tarif se cam anuleaza. Toti operatorii au in oferte abonamente sau optiuni la cartelele prepay prin care se ofera apeluri nationale nelimitate la un cost fix lunar.
Astfel, operatorii Orange si Vodafone au cateva limitari care sa previna folosirea abuziva a minutelor nelimitate. Nu am informatii certe daca, in cazul in care se indeplinesc criteriile de mai jos, operatorul poate sa restrictioneze serviciul de voce, daca va tarifa minutele suplimentare sau daca exista posibilitatea chiar ceara rezilierea contractului, clientul urmand sa plateasca si taxa aferente incheierii acestor servicii.

Clientii cu abonamentele Orange trebuie sa indeplineasca una din conditiile:
Traficul de Voce/SMS efectuat este de doua ori mai mare decat traficul primit.
Traficul de Servicii de Voce/SMS in retea sau catre alti operatori depaseste 4000 minute/SMS-uri pe luna.

Clientii cu abonamentele Vodafone trebuie sa indeplineasca cumulat toate conditiile de mai jos:
Traficul de voce catre alti operatori depaseste 60% din traficul de voce efectuat.
Traficul de voce catre alti operatori este de minim 3 ori mai mare decat traficul de voce primit de la ceilalti operatori.
Traficul de voce in retea sau catre alti operatori depaseste 5000 de minute/luna.

Compania RCS-RDS (DigiMobil) nu are astfel de conditii pentru abonamentele cu minute nationale nelimitate si cred ca nici cei de la Telekom.

Acum, luand in calcul taxa de interconectare de aproape 1 eurocent/minut, se deduce ca cei 3 euro platiti de un abonat, acopera doar 300 minute nationale din apelurile nelimitate oferit la cel mai ieftin abonament RCS-RDS.

Decizia Telekom este intr-un fel justificata dat fiind ca stiu un client care a acumulat 500.000 de credite-telefon (telefon in valoare de 200 euro) ce i-a permis sa primeasca un telefon gratuit de la Vodafone, dar pentru astfel de situatii este necesara impunerea unor conditii precum cele de mai sus, nu restrictionarea SMS-urilor catre un numar de telefon. Daca facem un calcul rapid, clientul a sunat in reteaua Vodafone aproximativ 50.000 de minute, iar Telekom a platit catre Vodafone aproximativ 500 euro (costurile sunt cu aproximatie, pentru ca poate a sunat si de pe alte numere de telefon de la alti operatori).

Conditiile pentru folosirea abuziva, emise pentru Orange si Vodafone mi se par acceptabile, cred ca ar fi trebuit si cei de la Telekom sa se gandeasca la astfel de conditii si sa nu restrictioneze accesul, insa mai grav mi se pare faptul ca Orange, desi ofera apeluri nelimitate nationale la cele mai multe abonamente, tarifeaza nejustificat apelurile de tip conferinta cu 21 de eurocenti/minut – un demers Orange inexplicabil.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

2 Replies to “Telekom restrictioneaza inscrierea clientilor intr-o promotie derulata de Vodafone”

  1. Eu am problema la telekom cu trimiterea de Sms uri pe un abonament de firma cu “nelimitat” pe toate planurile dupa vreo 2k de sms uri trimise pe parcursul unei luni catre clientii proprii (sms uri de informare despre comenzi, awb uri etc) m am trezit ca nu mai pot trimite niciun sms. Nu m a anuntat nimeni nimic. Sms urile se blocheaza… dupa discutii inteligente de genul “prin Sms nu trebuie sa se obtina profit” pai daca e un abonament pe firma sa inteleg ca firma trebuie sa fie pe pierdere ca sa pot trimite sms uri? La fel “Sms urile trebuie sa aiba un anumit continut” pai includeti o lista cu cuvintele pe care le putem folosi in sms uri… deci niste discutii de iti faci cruce… asta e Telekom. In cel mai scurt timp voi porta numarul si sa nu mai aud de Telekom, cei mai mari mincinosi si tepari cu “nelimitatul” limitat la valori absurd de mici. Chiar nimeni nu se sesizeaza sa le interzica folosirea ABUZIVA si mincinoasa a termenului NELIMITAT?

Comments are closed.