Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Rezumatul primei zile de la #bizsmscamp10

3 min read

reanault kadjar bizsmscamp10

Timp de 4 zile particip la a 10-a editie a taberei de social media Biz Social Media Camp – care se desfasoara de 2 ori pe an la Paraul Rece. Scopul acestor tabere este de a reuni intr-un loc oameni din companii, agentii si bloggeri. Eu sunt la a patra editie si a doua consecutiva.

Va recomand sa cititi toate postarile de pe Facebook si Twitter cautand hashtag-ul #bizsmscamp10
reanault-kadjar-bizsmscamp10
La tabara am ajuns cu masina oficiala Renault Kadjar – un crossover compact cu o motorizare TCe 130 CP, benzina cu motor de 1,2 si cutie manuala cu sase trepte. O super-masina silentioasa si foarte bine izolata. Despre masina voi vorbi in alt articol.

https://youtu.be/3BpcistL8X4

Primul speaker a fost Cristian Manafu. Acesta a vorbit despre tendintele din blogging, social networks, mobile apps, dark social si video.

tedinte-online-manafu

Consumatorii de bloguri din Romania prefera sa citeasca in primul rand blogurile generaliste, urmate de cele culinare. Cristian Manafu a facut referire la greseala Coca-Cola legata de bule (videoclipul este trunchiat), dar a dat ca exemplu, campania #haisamancamimpreuna care se deruleaza de aproape doi ani, Coca-Cola asociindu-se cu multi bloggeri culinari. Un exemplu este aici.

bloguri-citite-de-romani

Au fost si cateva sfaturi pentru oamenii din agentii, in ceea ce priveste selectarea bloggerilor pentru diferite campanii – cei 7 R. Reputatia si relevanta ar fi principalele criterii de care ar trebui sa se tina cont in alegerea unor bloggeri, engagement rate-ul (numarul de comentarii/interactiuni) nefiind un criteriu fundamental, argumentul fiind ca unele blogguri ofera doar informatii, asemeni unui site de stiri unde de cele mai multe ori nu sunt foarte multe comentarii.

criterii-pentru-alegerea-bloggerilor
Retelele anului in Romania, cu cei mai multi utilizatori, dupa Facebook (care primeaza de cativa ani buni), evident sunt: Instagram cu 1,8 milioane de utilizatori si LinkedIn cu 360.000.

retelele-anului-2016
LinkedIn tinde usor, usor spre Facebook, iar continutul din newsfeed este din ce in ce mai accesibil.

continut-linkedin-romania

Pe partea de mobile, noul trend din industrie este motion media – social pe mobil.

aplicatii-de-mobil-utilizate-de-romani

Cele mai folosite aplicatii din Romania sunt cele de mesagerie conform studiului realizat de Unlock Research pentru conferinta Mobifest 2015.

Sfatul pentru cei din companii a fost sa creeze aplicatii utile pentru clienti, un exemplu este aplicatia Makeup Genius L’Oreal Paris realizata de catre Syscom Digital, aplicatia fiind adaptata pentru publicul din Romania, dupa aplicatia internationala. Aplicatia are integrare si cu produsul, utilizatorii putand scana in magazin produse ale companiei, iar ulterior acestia pot cumpara aceste produse de pe emag direct din aplicatie. Link-urile pentru download iOS si Android.

https://www.youtube.com/watch?v=DQIqlrPpDGs

Andrei Cismaru a punctat foarte bine, in prezent cea mai utila aplicatie de pe mobil care nu poate fi utilizata pe PC si este foarte raspandita printre romani este Waze.

Tot conform studiului Unlock Research, cel mai mult continut transmis prin dark social (mesaje private/grupuri inchise) se distribuie pe Facebook si Facebook Messenger, dar si pe WhatsApp.

dark-social-romania

Alex Negrea a atins o problema legata de companiile care investesc foarte mult in imaginea de pe social media, ignorand interactiunea offline. Exemplul prezentat a fost Mega Image si angajatii care nu sunt asa de amabili precum se comunica pe pagina de Facebook, care are peste 40.000 de like-uri.

Tot Alex a subliniat ca ar trebui sa existe o relatie stransa intre departamentul social-media si celelalte departamente care interactioneaza direct cu clientii offline. Aici a dat un exemplu de cand se ocupa de departamentul de social-media al BCR si incerca sa vorbeasca cu angajatii din sucursale sa intampine un client de pe Facebook chiar de la intrarea in banca. In realitate insa clientul clientul era tratat de cele mai multe ori ca un client normal, fara sa i se cunoasca adevarata problema expusa pe Facebook.

Catalin Nastasoiu (RONATIV) a intervenit si a subliniat foarte bine ca departamentul social media nu este departamentul customer care si ca oamenii ar trebui sa inteleaga asta si sa nu mai aiba asteptari asa mari de la social media.

Ultimul speaker al zilei a fost Iulian Padurariu – fost director de marketing, a povestit despre experienta pe care a avut-o in Romania in urma unui start-up pe care l-a deschis in Cluj-Napoca in urca cu cateva luni.
PONY Car Sharing primul serviciu de carsharing din Romania si este asemanator cu serviciul Drive Now.

Iulian a prezentat care sunt grupurile de clienti in cicluri de evolutie ale produselor tehnologice (Crossing the Chasm) este o curba asemanatoare cu curba lui Gauss.

Crossing-the-Chasm

Acesta a explicat termenii Early Adopters – cei care cauta o revolutie in orice, Early Majority reprezinta cei care asteapta o evolutie. Intotdeauna intr-un business ar trebui sa fie folosita baza initiala de clienti entuziasti pentru a-i convinge si pe cei care isi doresc o evolutie.

Au fost prezentate si statisticile unei postari de pe pagina companiei, in care a aratat ca vulnerabilitatea iti poate aduce foarte multa expunere si incredere atat in randul clientilor, cat si al posibililor clienti.

postare-pony

Compania PONY Car Sharing are in prezent 50 de masini WV UP! si Smart, iar la inceputul anului viitor flota se va mari cu inca 30 de masini. 550 de locuitori ai orasului folosesc in prezent acest serviciu. Iulian a facut si o recomandare pentru o aplicatie de ticketing pe mobil.

Cam atat din prima zi de la #bizsmscamp10

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.