Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Tehnologia 5G in viziunea Ericsson si un experiment care te pune pe ganduri

4 min read

Ericsson5G

Compania Ericsson a publicat cel mai nou raport Ericsson Mobility Report, in care prezinta cateva informatii despre traficul de date efectuat prin retelele mobile pe care compania le monitorizeaza la nivel global, dar si predictiile pentru anul 2020, cand standardul 5G ar urma sa fie lansat comercial. De asemenea, Ericsson a prezentat in Romania conceptul Connected Print, un modul prin care diferite obiecte ce au texte imprimate printr-o tehnica electronica speciala se imbina cu broadband-ul mobil si capacitatea de conductivitate naturala a corpului pentru a deschide o lume de informatii sub degetele utilizatorului.

Raportul Ericsson Mobility Report ofera date si previziuni legate de traficul mobil, numarul si comportamentul clientilor retelelor de telefonie mobila, datele fiind culese din peste 100 de retele de telecomunicatii din cele mai importante regiuni ale lumii. Raportul complet il puteti vizualiza mai jos:

Am extras din raport mai jos cateva cifre pentru referitoare la numarul de conexiuni realizate in acest moment in retelele de telecomunicatii mobile monitorizate de Ericsson:
– In Europa 50% din conexiunile mobile sunt realizate prin retelele GSM.
– In 2014 la nivel global erau 7,1 miliarde de device-uri conectate in retelele de telefonie mobila, aici sunt luate in calcul si stick-urile, sau tabletele.
– 2,6 miliarde de smartphone-uri sunt conectate in acest moment la nivel global.
– Traficul mediu lunar efectuat printr-un smartphone este de 1 GB.
– Traficul mediu lunar efectuat printr-o tableta este de 1,9 GB.
– Traficul mediu lunar efectuat printr-un latpop este de 4.2 GB.
– 15% din traficul realizat prin retelele operatorilor mobili a fost realizat prin retelele de socializare.
– Traficul video in acest an va reprezenta 50% din traficul total efectuat prin retelele operatorilor de telefonie mobila.
– Pana la sfarsitul anului se estimeaza cresterea conexiunilor in retele LTE (4G) cu pana la 80%, atingandu-se un numar total de 800 de milioane de conexiuni mobile la nivel global.

Previziunile Ericsson pentru 2020:
– La nivel global vor fi 9,2 miliarde de conexiuni in retelele de telefonie mobila, 3,7 miliarde in retelele LTE (4G) si 3,8 miliarde in retelele 3G/GSM.
– Tot la nivel global vor fi 26 de miliarde de device-uri conectate, aici sunt luate in calcul si routerele, laptopurile si alte dispozitive care fac parte din ecosistemul Internet of Things.
indică o creștere fantastică a popularității tehnologiilor mobile avansate la nivel mondial până în 2020: numărul de abonamente pentru smartphone-uri se va dubla, ajungând la un total de 6,1 miliarde, 70% din populația lumii va utiliza smartphone-uri și 90% dintre oameni vor locui în zone acoperite de rețele de broadband mobil.
– Vor fi 6 miliarde de smartphone-uri la nivel global.
– Traficul video va creste de 16x, in 2020 va ajunge la 60% din traficul de pe internet.
– Traficul mediu lunar efectuat de un smartphone va fi de 4,9 GB (cu 30% mai mare).
– Traficul mediu lunar efectuat de o tableta va fi de 8,4 GB (cu 25% mai mare – desi tabletele ar puta fi inlocuite de dispozitivele 2-in-1 in urmatorii ani).
– Traficul mediu lunar efectuat de un latpop va fi de 17,3 GB (cu 30% mai mare).

Tehnologia 5G in viziunea Ericsson

Huawei, principalul furnizor de echipamente pentru retelele Orange si Vodafone, a anuntat ca a inceput discutiile cu operatorii de telefonie mobila din Romania despre retelele 5G, potrivit ZF, iar la Mobile World Congress anul acesta in Barcelona, comisarul european Günther Oettinger a anuntat ca exista discutii cu Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia, Orange si alte firme din domeniu, pentru ca in 2016 sa se standardizeze tehnologia 5G la nivel european. Deocamdata testele efectuate de Samsung au fost efectuate in banda de 28 GHz, obtinandu-se viteze de pana la 7,5 Gbps, in timp ce Ericsson a folosit banda de 15 GHz, unde a obtinut viteze de descarcare de pana la 5,8 Gbps.

Ericsson a prezentat la Bucuresti si viziunea companiei legata de standardul 5G care ar trebui sa fie mai mult decat o retea de telefonie si date pentru smartphone-uri si PC-uri.

Principalele avantaje ale unei retele 5G vor fi:

  • Viteze mai mari de download (5 Gbps) si upload
  • Latenta mica, de pana la 5X mai mica
  • Consum redus de energie(de pana la 10X mai mic) pentru device-urile conectate la aceasta retea
  • Acoperire extinsa si posibilitatea de a folosi simultan mai multe dispozitive intr-o anumite zona (de pana la 100X mai multe fata de tehnologiile existente 3G/4G)

Ericsson impreuna cu academia METIS din Suedia dezvolta standardul 5G, viziunea acestora cuprinzand implementarea serviciilor broadband fara fir in mai multe domenii de activitate, creand astfel un intreg ecosistem:

  • TELEVIZIUNEA – pachetele TV ar urma sa fie personalizate, iar TV-urile noastre sa poata receptiona posturile direct prin retele 5G. Transmisia semnalului TV prin retelele 5G ar urma sa permita receptionarea posturilor pe televizoarele UHD fara a apela la functia de up-scale.
  • TRANSPORTUL –  Ericsson crede ca in 2020 drumurile vor putea fi dotate cu senzori in asfalt, care vor oferi informatii despre trafic, temperatura, gropi sau prezenta unor animale.
  • INDUSTRIE – Datorita internetului de mare viteza si posibilitatii de a conecta multiple device-uri, pe langa dispozitivele Internet of Things, se vor putea controla si utilaje grele de la distanta, astfel ca se va reduce consumul de curent sau riscul de accidente in anumite conditii nefavorabile.

Connected print

La targul international dedicat comunicatiilor mobile, Mobile World Congress, a fost prezentata si tehnologia Connected print, un experiment al celor de la Ericsson care reprezinta viziunea companiei asupra unei societati permanent conectate.

Folosind conductivitatea naturala a corpului, un chip, alaturi de o baterie mica si o micro antena, care sunt intregrate intr-un ambalaj foarte redus, se vor putea transmite informatii catre un smartphone exact ca si cum am scana un QR-code. Avantajul acestei tehnologii este ca nu trebuie sa mai scoti telefonul din buzunar ca sa faci o poza. Spre exemplu tinand mana stanga pe telefon, in buzunar, si mana dreapta pe o eticheta Connected Print vei putea transfera informatia de eticheta unui produs pe telefon, sau vei putea ponta la usa de la serviciu.

Exemplul pe care Ericsson il propune este ca atunci cand mergem intr-un supermarket, vom putea vedea mult mai simplu ingredientele unui produs sau detaliile unui colet cu ajutorul unei aplicatii de mobil care poate interpreta codul transmis de eticheta.

De partea cealalta, in mana, domnul din demonstratie are o tableta, pe al carui spate se afla un dispozitiv capacitiv care preia impulsul transmis de hartia Connected Print. Viteza de transfer de date care a fost obtinuta este de 10 kbps.

Connected-print-how-it-works

Acum ganditi-va in ce alte situatii puteti folosi aceasta tehnologie…

https://www.youtube.com/watch?v=IwmTyD71_Mg

In concluzie, daca astepti ca operatorii telecom sa lanseze o noua tehnologie ca sa iti achizitionezi un smartphone, atunci va trebui sa mai astepti inca minim 5 ani de zile. Telefoanele care dispun de tehnologia 4G+ (300 Mbps download/150 Mbps upload) sunt cele mai performante de pe piata si momentan toti producatori mari precum Apple, Samusng, HTC, LG au telefoane care suporta aceste viteze.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.