Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

ZF Mobilio 2015

1 min read

Photo 20.04.2015 18 07 38 e1429622685286

Astazi a avut loc a patra editie ZF Mobilio, o editie cu foarte putini oameni. Imi aduc aminte de editiile din 2012 si 2013 unde salile erau super pline; astazi in sala aflandu-se aproximativ 100 de persoane, mi se pare ciudat ca a fost destul de slab promovat evenimentul chiar si in ZF. Am ajuns la eveniment fiind invitat de catre dezvoltatorii aplicatiei Vound (o aplicatie care are toate sansele sa ajunga un Instagram audio). Desi evenimentul nu a avut consistenta din anii trecuti, am aflat cateva informatii ce merita relatate.

Primul speaker a fost Dominik Wober – Head of Performance Solutions pentru aceasta regiune a Europei, care a anuntat ca de astazi Google va sanctiona site-urile care nu sunt mobile-ready (neoptimizate pentru mobil).  Acesta a mai afirmat ca Romania este cu un an in urma Germaniei la capitolul penetrare mobila si cu doi ani in urma Marei Britanii. In Romania, dispozitivele mobile au depasit PC-urile si aproape doua treimi din populatia Romaniei foloseseste internetul cel putin o data pe luna, iar 50% in fiecare zi. Acesta a dat si explicatia unui nou termen: Nomophobia – No mobile phone phobia, fobia de a lasa telefonul pe mana cuiva.

Nomophobia

Andrei Pitis – CTO si fondator Vector Watch, a prezentat planurile companiei, la eveniment fiind expuse pentru prima data in Romania cele doua smartwatch-uri Vector, care vor fi lansate oficial in vara. Smartwatch-urile mizeaza pe o autonomie foarte mare: de 30 de zile, avand o baterie foarte buna si un ecran fara touch care consuma foarte putina energie. Cele doua  modele au specificatii identice, pedometru, control prin trei butoane fizice aflate pe lateralul telefonului si comunica cu smartphone-uri iOS si Android prin Bluetooth 4.0. Ceasurile arata foarte bine si pe ecranul acestora se pot afisa notificari ale aplicatiilor principale precum: Facebook, Twitter, LinkedIn, GMail, dar si notificari de la Yahoo, ESPN, The Economist. Ceasurile vor fi produse in China insa materialele folosite sunt premium. Foarte important de mentionat este fatul ca smartwatch-urile Vector vor fi disponibile in Romania odata cu lansarea internationala, iar programatorii vor avea la dispozitie un SDK pentru a dezvolta aplicatii/widget-uri pentru aceste smartwatch-uri.

Al doilea panel The mobile (in) business – Status report a adus la aceeasi masa directorii Business ai companiilor Orange si Vodafone.
Valentin Stefan – Director Business Development Vodafone, a anuntat astazi lansarea aplicatiei M-Pesa pentru dispozitivele Android si iOS (disponibila in urmatoarele doua saptamani).

M-Pesa

Florin Popa – Business to Business Director Orange, a anuntat ca Orange va lansa in Romania pana la sfarsitul anului serviciul de transfer bancar Orange Money. Acesta a oferit si cateva informatii legate de traficul de date efectuat de clienti in reteaua Orange.
Piata de mobile a avut o crestere de 5-7 procente, in prezent 40% din clientii Orange avand un smartphone. In 2014 traficul mediu efectuat de un client Orange a fost de 300 MB/luna, anul acesta dublandu-se la 600 MB/luna, iar clientii care folosesc serviciile 4G consuma in medie 900 MB/luna.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.