Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Cateva precizari legate de scandalul Samsung Mobilers

2 min read

Samsung Mobilers IFA 2012 thumb

samsung-mobilers-ifa-2012_thumb-300x198-8609047 Sunt ambasador Samsung de 1 an si am participat la doua evenimente internationale impreuna cu alti romani. In decembrie anul trecut am fost la Seul si la IFA in Berlin am mers in urma cu o saptamana. Acum ca toata lumea si-a dat cu parerea despre ce s-a intamplat la Berlin cu mobilerii din India si s-au mai calmat apele, voi puncta cateva aspecte care nu sunt stiute de catre comentatorii din Romania, voi incerca in continuare sa explic mecanismul programului Samsung Mobilers ce se desfasoara pe teritoriul Romaniei si al Bulgariei si sa ii lamuresc pe cei care m-au intrebat pe Twitter despre situatia creata.

Programul Samsung Mobilers nu are ca scop trimiterea unor bloggeri la toate lansarile globale Samsung. Samsung Mobilers isi propune sa ii adune la un loc pe iubitorii brandului, persoane cat mai diferite si active in social media, ce au inclinatii pentru a crea continut foto/video autentic prin care sa promoveze device-urile Samsung in situatii variate respectand un brief dat.
In echipa Samsung Mobilers Romania nu exista bloggeri consacrati (doar 3 dintre noi avand bloguri active) si niciodata nu au fost trimisi la aceste evenimente bloggeri din afara programului (pentru acestia existand anumite pachete dedicate presei). Toate plecarile noastre au fost posibile in urma unor selectii, facute de cele mai multe ori de catre cei din Seul, in functie de calitatea materialelor create si a expunerii acestora.

Din propria experienta pot sa va spun ca nu am avut nicio problema legata de transport sau acomodare in cele doua plecari ale mele, ba chiar in Seul am pierdut avionul de intoarcere din vina noastra si am primit cazare si masa pentru inca o noapte, desi Samsung-ul nu mai avea nicio obligatie fata de noi. De asemenea, nici colegii mei mobileri care au fost la Barcelona sau la Londra cu Samsung nu au intampinat nicio problema cu transportul sau cazarea. Trebuie mentionat si faptul ca Samsung nu se ocupa direct de aceste deplasari, ci se colaboreaza cu agentii care pun la cap toate aceste detalii.

Despre situatia indianului pot spune ca aceasta este un caz izolat, divizia Samsung din India avand o altfel de abordare a programului. Din ce am inteles, acesta a fost ales tocmai pentru pozitia sa de blogger si nu a inteles foarte bine care erau atributiile sale ca ambasador al brandului.

Da, am primit toti tricouri, eu apar in unele poze cu un tricou diferit fata de al celorlalti, deci nu l-a obligat nimeni sa poarte tricoul Samsung, am semnat NDA-uri indiferent daca eram promoteri sau reporteri, pentru ca si ca reporter daca aflai informatii despre noile device-uri nu trebuia sa le dai mai departe. Reporterii doar participau la evenimentele Samsung (Unpacked, Developers Day, IFA), pe cand promoterii au primit device-urile inainte de lansarea oficiala si le-au testat indeaproape pentru ca pe urma sa le prezinte publicului dupa evenimentul Unpacked si in cadrul IFA (toti mobilerii au avut optiunea de a alege daca vor sa fie reporteri sau promoteri inainte de a pleca spre Berlin). Cei 95 de mobileri din 25 de tari prezenti in Berlin au avut si un task asemantor cu cele pe care le avem in Romania – de a crea un material, foto/video/text, legat de noile device-uri pe care Samsung tocmai le-a lansat, task pe care l-am castigat impreuna cu echipa mea formata din mobileri din mai multe tari. Deci nimic iesit din comun fata de programul din Romania.

Nu am inteles de ce s-a facut atata discutie pe seama acestui program, cum ca nu merge, ca este foarte prost, ca trebuie sa prestezi pentru un piscot otravit, cand oamenii nici nu stiu ce facem ca ambasadori ai brandului Samsung. Cred ca la mijloc este si un pic de invidie fiindca unii scriu de acasa articole despre ce s-a intamplat la IFA folosind comunicatele de presa.

Nu stiu daca cei de la Samsung au procedat cel mai bine anulandu-i biletul indianului, poate mai sunt lucruri care au ramas inca in umbra subiectivitatii, insa lumea ar trebui sa inteleaga ca nu prin acest program ajung jurnalistii sau bloggerii la evenimentele internationale. Multe detalii despre anularea biletului si conduita indianului sunt putin ciudate, cum ar fi aparitia instantanee a brandului Nokia care s-a oferit sa il trimita acasa. Nu prea imi dau seama cum Nokia, desi nu a avut niciun stand la IFA, totusi a fost zana salvatoare cand a fost nevoie? Cum vine asta? Mi se pare ca cineva a apelat la ei…

Sper ca am fost destul de explicit in randurile de mai sus si sper sa inteleaga toata lumea ca nici macar ambasadorii Samsung nu au fost niciodata obligati sa promoveze produsele pe blogurile personale.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.