Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Review Samsung Galaxy S3

4 min read

DSC05620 thumb 25255B1 25255D
dsc05620_thumb-25255b1-25255d-158x300-6313854Pe 3 Mai, in cadrul conferintei de presa Unpacked 2012 s-a lansat smartphone-ul oficial al Jocurilor Olimpice de anul acesta, ce se vor desfasura in Londra. Samsung Galaxy SIIIlink track (I9300) este cel mai asteptat telefon al anului, datorita vanzarilor record generate de predecesorul sau Galaxy SII.

La nivel global, se va pune in vanzare pe piata incepand cu data de 29 Mai, zilele acestea aflandu-ma printre putinii norocosi care au testat cel mai performant telefon al momentului. De ce spun cel mai performant? Pentru ca are un procesor de 1.4 GHz quad-core (buteaza cu 30% mai repede si deschide aplicatii cu 28% mai repede decat Galaxy SII), Android ICS 4.0.4 si o suita de functii care il fac unic pe piata.

Telefonul te cucereste la prima vedere cu ecranul sau imens de 4,8 inch care are o rezolutie de 720 * 1280 pixeli (Galaxy NOTE are o rezolutie de 800*1280 pixeli), o densitate de 306ppi (Galaxy SII are o denstate de 214ppi) ce ii confera un aspect ratio de 16:9 asemeni televizoarelor HD. Carcasa din jurul ecranului este foarte ingusta, ecranul iesind in prim plan. Displayul este protejat de tehnologia Gorilla Glass 2 si are un timp de raspuns de 0.001ms. Tipul ecranului este Super Amoled si s-a ales acest tip de ecran deoarece, in ciuda dimensiunilor considerabil mai mari (cu 16% mai mare decat Galaxy SII), displayul consuma cu 16% mai putina energie decat ecranul Super Amoled Plus de pe Galaxy SII.
Telefonul este disponibil in doua variante de culori Marble White si Pebble Blue, negrul fiind dat uitarii. Cei de la Samsung au marit si capacitatea bateriei la 2100 mAh, urmand sfatul ambasadorului Samsung, Alexandru Barbosa.
Device-ul vine pe piata in doua variante, cu memorie interna de 16 GB sau 32 GB, pe modelul de 16 GB avand la dispozitie 11.35 GB disponibili, restul fiind ocupati de sistemul de operare.
S-a adoptat standardul microsim; desi a fost adoptat si de ceilalti producatori de telefoane mobile, observ o reticenta a consumatorilor in a folosi telefoane cu microsim.
 

CONECTIVITATE

S-au pastrat functii de pe Galaxy SII precum allshare, allshare play si NFC. La achizitionarea device-ului vei primi 48 GB pentru aplicatia Dropbox pe o perioada de 2 ani (pentru a ajunge in total la minim 50 GB; daca beneficiezi de mai mult trafic din alte oferte Dropbox ti se vor adauga 48 GB spatiului actual).


Bluetooth 4.0 este o tehnologie noua care actioneaza pe o raza de 50 m, consuma de 10 ori mai putin decat Bluetooth 3.0 si nu exista o limita a numarului de dispozitive ce pot fi conectate (pe Bluetooth 3.0 limita era de 7 deviceuri).

S-a implementat si sistemul rusesc de localizare Glonass, la fel ca pe Samsung Galaxy NOTE.

Pe langa conectivitatea LTE si 3G – HSDPA ce atinge viteze de pana la 21.6Mb/s telefonul are incorporat si un modul Wi-fi Channel Bonding ce permite navigarea atingand viteze de pana la 300Mb/s, viteza ce nu se poate atinge momentat in Romania, modulul fiind folosit pentru transmiterea fisierelor prin S Beam.

Functia S Beam este o functie de partajare a fisierelor asemanatoare cu Android Beam (prin aceasta tehnologie se puteau trimite doar contacte sau linkuri Youtube folosind doua telefoane Nexus). S-beam foloseste pe langa NFC si wi-fi direct, permitand trimiterea de poze sau fisiere video intre doua telefoane S3 la viteze foarte mari (un fisier de 50Mb va fi transferat in apoximativ 10 secunde intre doua Galaxy SIII).

 

SENZORI

Google a revolutionat piata prin recunoasterea faciala introdusa pe telefonul Samsung Galaxy Nexus. Pe Galaxy SIII, deblocarea faciala este imbunatatita, fiind nevoie si de recunoasterea vocala pentru deblocarea telefonului, alternative ramanand optiunile de deblocare folosind pattern sau pin.

Functia Smart stay raspunde doar in modul portrait si ajusteaza automat luminozitatea ecranului, mentinandu-l deschis, prin detectarea privirii utilizatorului, astfel ca atunci cand citesti un document, nu vei mai fi nevoit sa stai cu degetul pe ecran pentru a mentine display-ul pornit.

Pe Galaxy SIII s-au introdus o multime de functii bazate pe senzorul de miscare:

Smartalert – este o functie care te va anunta printr-o scurta vibratie ca ai apeluri sau mesaje pierdute atunci cand vei ridica telefonul in mana, daca de exemplu este mentinut pe modul silent. 

Doube Tap to Top – Daca te afli intr-o lista de contacte, spre exemplu, prin lovirea in partea superioara a telefonului vei ajunge la inceputul listei, dupa principiul Back to Top.

Tilt to zoom – functia a fost implementata prima data pe Samsung Galaxy SII si iti permite sa faci zoom pe poza tinand doua degete pe ecran si in acelasi timp inclinand telefonul in fata sau in spate, zoom-ul realizandu-se cu ajutorul gyroscopului.
Prin functia Direct call, avand un contact din agenda pe ecran, numarul respectiv va fi apelat direct cand telefonul este ridicat spre ureche. Acelasi lucru se va intampla si cand scrii un mesaj catre un anumit contact.

Pan to move icon – iti permite sa schimbi pagina daca misti telefonul in stanga sau dreapta mentinand apasat cu un deget pe mijlocul ecranului.

Pan to browse image – apasand pe mijlocul ecranului poti naviga prin galeria foto miscand telefonul in sus/jos sau stanga/dreapta.

Shake to update – optiunea functioneaza cand vrei sa dai refresh listei cu device-uri disponibile prin bluetooth, in aplicatia Kies sau in alte aplicatii precut Twitter sau Facebook.

Turn over to pause/mute – odata asezat cu ecranul in jos poti pune alarma pe snooze sau poti pune pe pauza playerul audio.

Palm swipe to capture – pe primele versiuni cu Android era destul de dificil sa faci un print-screen, aveai nevoie de apasarea a doua butoane si uneori se actiona butonul de back. Pe SIII poti face print-screen ducand podul palmei de la stanga pe dreapta ecranului. Vechea metoda pentru print-screen este in continuare functionala.

Palm touch to mute – folosind tot palma poti pune pauza unei piese afla in derulare.

FUNCTIILE DE DEBLOCARE


Daca pe Samsung Galaxy Nexus puteai accesa rapid functia camerei din lockscreen printr-un swipe, pe Galaxy SIII poti seta pana la 4 aplicatii customizabile pe care le poti accesa din lockscreen.

 

Information ticker – este o notificare ce o poti accesa din lockscreen efectuand un swipe de jos in sus, care iti va afisa informatii despre vreme sau bursa informatiile fiind preluate din widgetul Yahoo!.

Camera unlock – Pe Galaxy SIII nu exista un buton dedicat pentru camera foto/video, dar exista o modalitate mult mai simpla de a accesa camera, tinand apasat cu un deget pe ecran si intorcand telefonul in landscape direct din lockscreen.
Led indicatorul s-a pastrat si pe noul model si il poti customiza sa se aprinda pentru charging, low battery si missed event.
 

MULTIMEDIA:

Camera principala echipata cu un senzor de 8MP, precum si de o camera frontala, de 1,9MP, capabila de inregistrare HD la 30 fps (camera afisand o imagine mai buna decat HTC One X). Pe partea de software s-a implementat recunoasterea faciala in functia Social Tag, telefonul fiind capabil sa identifice o persoana (numele acesteia) dintr-o poza folosindu-se de fizionomia din fotografia asociata unui contact.

Tot pe partea de soft, au implementate doua functii Burst Shot – prin care poti face 20 de cadre consecutive (3.3cadre/secunda) si functia Best Photo – prin care telefonul iti face 8 poze si ti-o recomanda pe cea mai reusita (functie disponibila doar pe SIII). 

Pe partea hardware Samsung SIII are implementat un senzor care mareste luminozitatea pozelor facute in conditii de luminozitate redusa denumit Back Size Illumination Sensor.


Pop-up Play este functia care m-a impresionat cel mai mult la noul model. Cand vizionezi un film poti micsora fereastra si poti sa o fixezi oriunde pe ecran, in timp ce rulezi si alte aplicatii, asemeni modului picture-in-picture de pe televizor. In timp ce vizionezi clipul poti sa trimiti un SMS sau sa navighezi pe internet. Acest feature s-a putut implementa datorita procesorului de 1.4 GHz.
 
 

Accesorii:

  • S-pebble – mp3 player care se sincronizeaza audio cu telefonul.
  • Cablu HDTV este diferit fata de cablul vechi, insa device-urile mai vechi vor fi compatibile cu acest cablu.
  • Samsung AllShare Cast – dispozitiv pentru redare wireless catre televizoarele normale. 
img_7170_thumb-25255b1-25255d-300x200-8217469Sunt de parere ca este loc pentru mai multe widget-uri, softkey-uri in loc de butoane fizice cum exista pe Samsung Galaxy Nexus. As fi vrut sa se pastreze designul dreptunghiular de pe Galaxy SII impreuna cu un spate mat dintr-un alt material mai dur.

Telefonul poate fi comandat de la eMag, Altex.ro si evomag.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Xiaomi 14 simplu și Pro: lansare oficială cu HyperOS și camere foto Leica

Cuprins Xiaomi 14 simplu și Pro: Lansare Oficială cu HyperOS și Camere Foto Leica Design și Specificații Tehnice HyperOS: O Nouă Experiență de Utilizare...
Avatar of Stefan Rosioara Stefan Rosioara
4 min read