Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Sistemele de operare de pe telefoanele mobile

3 min read

12102010608 749097 thumb 5B1 5D

Sa incepem in forta cu Windows Phone 7 proaspat prezentat si in Romania.

Singurul nou care l-a adus pe piata OS-urilor este identitatea vizuala si anume organizarea pe hub-uri (caramizi).

Windows Phone 7 este cel mai prost sistem de operare de la Microsoft. De ce sustin acest lucru fiindca a luat tot ce este mai prost de la competitori acestuia si anume limitarile software si magazinul online si a eliminat cele mai vechi si folositoare functii: posibilitatea navigarii prin file explorer asemeni windowsului pe calculator, posibilitatea modificarilor registrilor si crearea de aplicatii pentru windows mobile. Aceste lucruri au ajutat acest sistem de operare sa se diferentieze de celelalte si sa reziste atata timp.

12102010608-749097_thumb-5b1-5d-300x225-8421149 12102010609-751364_thumb-5b3-5d-300x225-8405115

La ce ma asteptam eu de la windows phone 7, la macar un windows xp pe telefonul mobil avand in vedere specificatiile minime pentru un telefon cu Windows Phone 7: Procesor 1GHz, 512 RAM, ecran ce suporta multi-touch, camera de minim 5 Mpx, 3 butoane hardware (Back, Search, Home) si inovatiile aduse de Bill Gates (casa acestuia isi schimba culoarea peretilor). Nokia a reusit prin symbian sa aduca in browser un mouse ca pe calculator, iar microsoft nu a putut sa instaleze un amarat de windows 95 care ar fi putut sa ruleze si counter strike la specificatiile de mai sus sau macar sa reinventeze Ipadul cu un sistem de operare gen ubuntu pentru eeepcuri astfel incat sa lasi un netbook sau o tableta pentru un windows phone. In trecut un prieten reusise portarea windows 3.1 pe pe un nokia 3410 si de curand ipadul si el a avut parte de cateva ferestre.

Cum zicea un prieten programatorii isi vor lua un pda cu windows pocket sau un android, cei cu bani si fitze iphone, oamenii de business blackberry si publicul lg cookie isi va lua windows 7. si o sa-si vada de treaba. imi aduc aminte ca instalasem pe un htc diamond modulator de nintendo.

Poate sunt vazut ca cel mai exagerat om, dar in trecut am avut cateva siemensuri m55 pe care reuseam sa le modific pictogramele si functiile, incat am reusit sa schimb si memoriile rom si ram intre ele pentru a avea o memorie de 3,5mb pe telefon. Androidul imi permite sa instalez si aplicatii ce nu se gasesc in Android Market, Iphone-ul imi permite sa instalez aplicatii crackuite prin installous sau cydia, windows 7 deocamdata nimic.

De ce nu mi-a placut nici macar androidul? fiindca fata de iphone in momentul de fata nu imi ofera decat flash. Am avut pe mana un htc desire si l-am pus in cap in 3 zile. Majoritatea aplicatiilor se instalau in memoria telefonului si cu 20 de aplicatii nu am mai avut pic de memorie, neavand posibilitatea de a le muta pe cardul de memorie. La iphone pot folosi toti cei 7gb si in plus de Android comunitatea imi ofera si aplicatii pentru Romania in numar foarte mare fata de Android. Singura aplicatie ce mi s-a parut interesanta pentru Romania a fost cea cu programul la cinema, corespondentul pentru Iphone este orange film. Prefer iphoneul si pentru touchscreen ce nu se compara cu niciun alt device de pe piata. Se fac comparatii ca Androidul stie de mult multitasking si ca iphoneul nu se pricepe asa de bine, dar sa ne amintim de htc magic care se ingreuna dupa ce deschideai 5-6 aplicatii, nici Androidul nu a fost optimizat pana in primavara cand a aparut freyo 2.2 pe frecventa de 1ghz pe htc desire. Iphoneul4 se zvoneste ca ar avea 1ghz, dar inca nu au fost toate aplicatiile actualizate pentru versiunea 4.0. Iphoneul mai are in plus anumite limitari ce ii fac bateria sa tina 1 zi minim, pe cand la htc desire poti sa ramai in 4 ore fara baterie. Daca vrei sa comparam pe bani putem face si asta in Android Market inca nu s-a acceptat Romania pe lista tarilor de unde poti cumpara aplicatii, pe cand la Iphone poti cumpara din primul moment orice aplicatie si in plus fata de Android exista Itunes care pe unii ii enerveaza, dar Itunes-ul ia ajutat foarte mult pe cei de la Apple sa castige o cota de piata putand cumpara din primul moment piese audio, lucru ce nu este posibil pe Android si poate cel mai util lucru multimedia, sa downloadezi podcasturi. Galaxy S nici atat pare o imitatie proasta de Iphone. Telefoanele cele mai performante cu Android (HTC Desire, Samsung Galaxy S) se lauda cu filmare 720p, la htc are un lag imens si ai impresia ca ai vedea niste umbre, iar sunetul este jalnic nu se va intelege absolut nimic daca te duci la un concert. Mai jos am comparat si calitatea unui filmulet HTC Desire cu un amarat de Nokia e52 cu o camera de 3.2mpix.

[later weel be updated]

Revenim la Windows ce imi aduce nou, in general nimic, doar reinventeaza roata si widgeturile.

People: îmbină principalele reţele sociale în managementul contactelor şi ştie să identifice conturile aceluiaşi contact de pe, să zicem, Facebook, Windows Live. Acelasi lucru se intampla si la aplicatiile Facebook de pe Iphone sau Android.

Email: suportă direct configurarea conturilor de Yahoo, Google, Live şi altele, plus conturi multiple de Exchange. Oamenii de business ce fac bani cred ca isi vor permite in continuare solutia Blackberry si in alta ordine de idei imposibilitatea deschiderii de fisiere zip, rar nu este posibilia.

Games: Pe windows mobile 6 modulam jocuri Nintendo, se va putea mai bine? desigur daca cineva va avea cont in afara tarii fiindca in Romania bineinteles nu va fi disponibil, deoarece Microsoft are o reprezentanta in Romania si Apple nu.

Music & Video: ceva banal.

Photo: pozele pot fi urcate pe SkyDrive (serviciu Microsoft de stocare pe net), nimic nou exista Dropbox.

Marketplace: cel mai prost lucru copiat dupa Itunes si Andorid, preferam .cab-urile pe net.

Office: sper sa nu se miste la fel de prost ca pe calculator, pe telefoanele mobile quickoffice este la putere.

(prezentarea din Romania, filmata de piticu)

Browserul e un Internet Explorer Mobile adus la zi, căutarea şi hărţile vin de pe Bing, există și o căutare activată vocal şi care pare destul de complexă ca posibilităţi, dar probabil e valabilă doar pentru vorbitorii de engleză şi deci nu e interesantă pentru noi. Există prin Windows Live şi posibilitatea de a găsi telefonul, de a-l face să sune de la distanţă sau de a-i şterge conţinutul intern, facilităţi asemănătoare cu MobileMe-ul Apple şi cu HTCsense.com al taiwanezilor de la HTC.

Singurul lucru ce imi place la aceasta lansare este reclama, ce ne face sa credem ca telefonul o sa fie o parte din corpul nostru.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Xiaomi 14 simplu și Pro: lansare oficială cu HyperOS și camere foto Leica

Cuprins Xiaomi 14 simplu și Pro: Lansare Oficială cu HyperOS și Camere Foto Leica Design și Specificații Tehnice HyperOS: O Nouă Experiență de Utilizare...
Avatar of Stefan Rosioara Stefan Rosioara
3 min read

Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1

Telefoanele Honor care vor primi actualizare la Android 13 / MagicOS 7.1 În lumea tehnologiei mobile, actualizările de sistem de operare reprezintă un aspect...
Avatar of Stefan Rosioara Stefan Rosioara
3 min read

One Reply to “Sistemele de operare de pe telefoanele mobile”

  1. Comparatia intre iphone si alaxy s sau desire e foarte buna. O prietena chiar a trecut pe desire de la 3gs si de unde iphone-ul avea un 40% din baterie seara, desire deja intra la sub 20% la 4 dupa masa fiind folosit in acelasi stil.
    Cat despre aplicatii m-am butonat destul pe android si multe sunt portate de pe iphone si se vede ca nu sunt atat de bine finisate.

Comments are closed.