3G national de la vodafone

Autor: -

Dupa o investitie de „zeci de milioane de euro” realizata cu echipamente ale chinezilor de la Huawei, Vodafone este primul operator din Romania si din Europa care lanseaza servicii de net mobil de generatia a treia (3G) in banda de frecventa de 900 MHz, specifica tehnologiei GSM (2G). Acoperirea teritoriului prin aceasta frecventa este mai eficienta din punctul de vedere al costurilor, astfel ca operatorul ofera acum servicii de date in peste 12.000 de localitati la viteze de pana la 7,2 Mbps. Vodafone se lauda ca a extins acoperirea 3G a retelei sale si in plus acum Vodafone acopera 90% din populatia Romaniei si in perioada urmatoare va lucra intens pentru a extinde reteaua 3G mai mult pentru a acoperi si zonele rurale ale Romaniei unde internetul de mare viteza pare doar un vis. Chestia asta este una pur si simplu ipotetica, deoarece cu cat sunt mai multi utilizatori in arealul unei antene 3G cu atat aria semnalului se va diminua astfel ca te poti trezi dimineata la Balea Lac cu semnal si seara sa nu mai ai semnal pe 3G. Vodafone a lansat şi o aplicaţie online unde clienţii pot verifica acoperirea pe care o are operatorul în orice localitate din ţară, atât pentru semnalul de voce, cât şi pentru semnalul de Internet mobil – www.vodafone.ro/acoperire. Acest serviciu este susţinut de o campanie inedită numită ,,Nuntă HaiHui”. Mai jos este prezentată si cea mai lungă reclamă făcută la un serviciu de telefonie mobilă:

Cu acest prilej Vodafone a lansat un nou serviciu, Cartela Internet Vodafone care va permite sa va conectaţi la internet de pe un telefon mobil sau folosind un modem compatibil prin intermediul unei cartele preplătite, având un trafic de date fix si o perioada de valabilitate fixe. Mai pe înţelesul tuturor internet prepay cum ezistă la zapp de mult timp.

Înainte de consumarea totală a traficului inclus, vei fi informat printr-un mesaj pe ecranul calculatorului. După consumarea traficului inclus sau expirarea ofertei conexiunea va fi întreruptă. Site-ul www.vodafone.ro va putea fi in continuare accesat, inclusiv pagina de start dedicata Cartelei Internet, pentru reîncărcare şi/sau cumpărare de oferte. Era de aşteptat să întrerupă conexiunea si sa nu permită in continuare accesul chiar si la viteza minima. Doar e cartela la Vodafone.

Tot de astazi se vinde si un pachet ce include o cartela reincarcabila si un modem USB ce suporta doar 3.6mbps ce poate fi achizitionat la pretul de 139,99 RON (TVA inclus). Un modem care face furori, dar care nu prea isi are rostul daca tot au lansat internet la 7.2Mbps.

later edit: Vodafone a pus pe piata un modem de 3.6mbps pentru a putea intr-un fel limita viteza pentru utilizatorii prepay. Pe saitul lor exista un modem K3765 la pretul de 170 lei cu 30 de lei mai scump, modem ce ofera viteza de 7.2Mbps download si HSUPA 5.7Mbps upload stick ce este avantajos daca alegi Internet 30 zile Super sau daca astepti o oferta mai ieftina in viitor.

In comparatie cu Zapp Prepaid se pot observa umatoarele.
plusuri Vodafone:
– acoperire nationala
– tarife bune la abonamente
– modalitati diverse de reincarcare

minusuri Vodafone:
– intreruperea conexiunii dupa consumarea traficului
– necesitatea de a reincarca inainte de prima utilizare (fara luni de acces platite initial cu pachetul)
– cost total pachet + 1 luna utilizare cam mare

plusuri Zapp
– pachet initial + 2 luni acces la internet nelimitat la 7.2mbps nu 3.6mbps cum sunt majoritatea optiunilor la Vodafone
– conexiune asigurata si dupa consumarea traficului la celelalte tipuri de tarifare cu limitarea vitezei la 128kbps asemeni abonamentelor
– posibilitatea de a reincarca folosind creditul zapp nopay generat din apeluri primite.

minusuri Zapp
– pachete diferite pentru acces urban si rural (cel mai mare dezavantaj, nu poti avea net si in oras si in afara datorita tehnologiilor diferite)
– acoperire 3G numai in orase

Cam astea sunt diferentele dintre singurele oferte de acces mobil la net pe cartele prepaid.

In ceea ce priveste abonamentele de date acestea s-au ieftinit dupa cum urmeaza:

image

Astfel acum cel mai mic abonament este 6.71euro fara tva cu 3.5euro mai ieftin decat daca ai achizitiona pachetul prepay. In plus daca ai un modem vechi primesti unul ce suporta banda de 900mhz, desigur daca te abonezi pentru inca 2 ani de zile. In continuare Cosmote are cel mai ieftin abonament la 21.6Mbps la pretul de 12euro, dar Vodafone vinde la pachetul de 7.2Mbps modemul gratuit spre deosebire de Cosmote.

Atept cu interes ziua cand ofertele de internet preplatit vor ajunge sa le detroneze pe cele postpay asemeni telefoniei mobile.

Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

3 Comentarii to 3G national de la vodafone

  1. Anonymous

    Nu inteleg cum poti sa compari un serviciu la nivel national cu unul prezent doar in orase. Eu cred ca ai ratat complet ideea, eu sincer nu am crezut cand am auzit. Adica sa pot accesa 3g aproape oriunde in tara! Lasa-l in pace pe nenea zapp, e pe langa cu mult. Asta e premiera in Europa, ce [email protected]@!!!

  2. Pai acoperirea de la Vodafone pe 3G poate scadea in functie de numarul de oameni ce sunt conectati pe acea celula. Asfel tehnologia 3g are un mare dezavantaj cu cat sunt mai multi oameni pe o celula cu atat semnalul scade si asfel te poti trezi ca dimineata ai semnal 3g la Balea dupa care seara sa nu mai ai deloc. Nu cred ca o sa folosesti internetul la cuca macai in deal, adica laptopul dupa tine nu cred ca l-ai lua sa tragi cu 3.6mb sau 7.2mb daca ai un modem nou la abonament si aici ma refeream la Zapp pentru ca exista o oferta prin care te poti conecta cu un z910 la internet cu 3.1mb/s si sa ai 100 de min catre fix, 50 nationale si 5000 in retea plus 1.5gb de net la 9 euro ceea ce cred ca este mai convenabil. Plus ca viteza de 3.6mb/s eu cred ca nu se ajunge la ea daca nu ai semnal bun sau multe persoane pe antena.

Lasa un comentariu

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*