Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Cica o sa ne iradiem: Vom ajunge sa avem fiecare cate o antena 3G in casa.

1 min read

image thumb 5B1 5D1

Eu am una deja de la metrou =)) si se merita.

image_thumb-5b1-5d1-300x291-2852670 Retelele de telefonie mobila si-au atins limitele in ce priveste viteza internetului mobil, iar o crestere a performantei pentru acest tip de servicii nu va putea fi obtinuta decat in conditiile in care operatorii de telefonie mobila vor instala si mai multe antene decat in prezent, potrivit reprezentantilor companiei americane Qualcomm, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de echipamente telecom, citati de presa internationala.

Cresterea vitezei pentru serviciile de date mobile va impune necesitatea constructiei unor retele de antene si mai dense, in conditiile in care operatorii au dus la limita posibilitatile tehnologice actuale.

O viteza mai mare nu se poate obtine nici in laboratoare

"Ne apropiem de punctul in care am facut tot ce stiam in laboratoare pentru a optimiza utilizarea undelor radio", a declarat Paul Jacobs, directorul executiv al Qualcomm. In viitor, cresterile de viteza pentru serviciile de internet mobil vor fi determinate in primul rand prin achizitia de catre operatori a unui numar mai mare de echipamente de retea decat in prezent. Acest lucru va presupune crearea unor retele care vor acoperi zone mici, de regula locuinte sau birouri. "Asa vom obtine cresteri mari ale vitezei. Credem ca putem realiza imbunatatiri de opt pana la zece ori ale experientei utilizatorilor de servicii de date prin constructia unor retele mai dense", a spus Jacobs.

Irwin Jacobs, unul dintre co-fondatorii Qualcomm, a declarat ca operatorii de telefonie mobila trebuie sa realizeze ca vor trebui sa sustina crearea unor retele de mici dimensiuni pentru imobilele de birouri sau rezidentiale. "Astfel vom putea oferi mai multe servicii, iar acest lucru va fi unul bun pentru businessul nostru", a spus el.

De ce sa instalam o antena 3G in casa

Pentru a crea astfel de retele (femtocell, in limba engleza) utilizatorii rezidentiali sau de business ar urma sa achizitioneze o antena de telefonie mobila 3G de mica putere, care imbunatateste acoperirea in interiorul cladirilor si care directioneaza apoi traficul de date printr-o conexiune fixa la internet de mare viteza.

Spre exemplu, un utilizator al serviciilor de internet mobil de la Zapp ar putea utiliza o astfel de antena 3G de mica putere – conectata ulterior la o conexiune de internet fix de la Romtelecom, RCS&RDS sau UPC pentru a avea acces la servicii de date la viteze mai mari.

de pe ZF

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.