Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Dali atomicus

1 min read

image thumb 5B3 5D

Ce face un om cand pierde un tren? pai mai scrie ceva pe blog.image_thumb-5b3-5d-300x240-2327344
Fotografia de mai sus se numeste Dali atomicus
A fost facuta in 1948 de fotograful leton Philippe Halsman, iar la ea au lucrat 5 oameni (pe langa subiect si fotograf):
– doamna Halsman tinea scaunul de picioare (1)
– trei asistenti aruncau cu pisici (2)
– un asistent azvarlea apa dintr-o galeata (3)
– Dali sarea (4)
1, 2, 3, 4… si! Dali sarea cat putea de sus, pisicile zburau prin cadru, asistentul arunca cu apa, clic! Halsman fugea apoi in camera obscura, developa imaginea (ce inventie extraordinara camera digitala, nu? :-), apoi iesea si zicea… Repetam.
In afara de elementele zburatoare (Dali, mâţele si apa), celelalte elemente sunt suspendate cu firicele (destul de vizibile in imaginea neretusata de mai sus), cu exceptia scaunului, tinut de madame H. Toata operatiunea Dali atomicus s-a repetat timp de 6 ore, in care s-au tras vreo 28 de cadre, pana cand Halsman s-a declarat multumit… si a purces la retusurile finale (ceva trucuri se faceau si atunci – a indepartat cumva firele si a pus o imagine si pe sevaletul initial gol din mijloc).
Ce nu a existat in fotografie:
– lapte in loc de apa. A fost o idee din timpul productiei de concept (apropo de legatura cu imaginea Milkdrop Coronet a lui Edgerton), respinsa ulterior pe motiv ca o asemenea risipa de lapte intr-o perioada si asa saraca (dupa razboi) ar fi fost privita cu nemultumire de public.
– gaini care explodeaza. Se pare ca artistii intentionau o subliniere mai radicala a ideii de suspendare temporala, surprinzand o gaina in timp ce… exploda. Din fericire, au ajuns la concluzia ca nici risipa de gaini nu ar fi pe placul publicului.
Puteti vizualiza aici si un making off

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.