Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.

Standul Romaniei la MWC 2014

6 min read

DSC029352
dsc029352-300x225-7031321

Anul acesta, la Mobile World Congress, 14 companii romanesti au fost prezente ca expozanti cu ajutorul ARIES (Asociatia Romana pentru Industria Electronica si Software), asociatie care are si sustinere guvernamentala.

Cele 14 firme prezente la MWC in acest an sunt: Arobs Transilvania Software, Codespring, IT Six Global Services, Medianet Group, Renovatio IT Solutions, RINF Outsourcing Solutions, Ropardo, Simartis Telecom, SimPlus, Lasting Software, Transilvania Software, Allview, Appscend si XL Team.

XL Team

XL Team (sau XLTRO Software Developement) ajuta companiile sa inoveze din punct de vedere tehnic, prin dezvoltarea de aplicatii web si mobile. Echipa de peste 40 de programatori se imparte in 3 birouri: Amsterdam, Leiden (Olanda) si Bucuresti. Cifra de afaceri pentru 2013 a biroului din Bucuresti este 0.8 mil. euro, iar in 2014 planuiesc sa treaca peste €1.1 mil. Cifra pe intreaga companie a fost de €2.1 mil.

In cadrul MWC, XL Team prezinta serviciul de validare numit „Business Sprint”, o metodologie testata pentru validarea conceptelor web si mobile inovative. Compania ofera si servcii de dezvoltare pentru aplicatii business, resurse dedicate, solutii de comert online sau turism.

Cele mai cunoscute produse software ale companiei sunt:

  • mysnooze – ajuta calatorii sa aiba parte de o experienta personalizata in hotelul ales pentru orice sejur
  • DTM Tool – aplicatie pentru testare fara a scrie o linie de cod
  • Gropometru – aplicatie de notificare pentru soferi despre posibilele gropi din carosabil
  • Taximetru – aplicatie prin care clientii de taxi au parte de o cursa corecta

Tudor Cobalas – co-fondatorul companiei prezinta in videoclipul de mai jos o parte din produsele lor:

AROBS Transilvania Software

Infiintata in anul 1998 in Cluj-Napoca, AROBS Transilvania Software este o companie de IT cu peste 300 de specialisti, concentrati pe furnizarea si dezvoltarea de servicii si aplicatii de o calitate superioara pentru mobile, Web și sisteme integrate. Compania poate fi privita ca un magazin unde oricine cauta dezvoltare de software personalizat va gasi intregul spectru de servicii si tehnologii.

CodeSpring

Codespring este o companie de dezvoltare software si outsourcing din Cluj-Napoca, care dezvolta solutii personalizate si elemente add-on ce acopera intreg ciclul de viata al unui proiect complex de dezvoltare software.

Obiectivele de cooperare in cadrul Mobile World Congress 2014:

-Parteneriate strategice pentru proiecte de mobile development native si cross-platform;
-Proiecte de dezvoltare aplicatii bazate pe tehnologiile mobile in regim outsourcing, offshore, nearshore;
-Proiecte legate de dezvoltarea aplicatiilor industriale si enterprise ce integrează tehnologii mobile/web si desktop.

IT Six Global Services

stand-romania-25281-25291-4097849IT Six Global Services este o companie de servicii software cu proiecte la nivel global, avand clienti in 14 tari. Compania ofera servicii de Outsourcing, Dezvoltare si Testare Software cu valoare adaugata, vizand constant inovarea. IT Six furnizeaza solutii la cheie sau dezvoltare software la comanda, aplicatiile fiind livrate pe piata globala.

Obiectivul principal al IT Six pentru MWC 2014 este identificarea de noi parteneri internationali pentru crearea de aplicatii software la comanda, si mai ales de aplicatii mobile. Un alt obiectiv important este cresterea vizibilitatii companiilor de outsourcing romanesti in peisajul european, pe baza avantajelor competitive oferite: capacitatea de a inova, calitatea livrării, etica profesionala, comunicarea excelenta, nivelul tehnic superior, cultura europeana si pretul atractiv.

Medianet Group

Participarea Medianet, cu divizia sa de software – Qualteh, la editia din acest an a Mobile World Congress se face in nota generala a evenimentului: cu solutii software inovatoare ce-si propun sa scada costurile, sa creasca profitul si sa eficientizeze procesul de business al utilizatorilor, dar mai ales sa-i conecteze pe acestia la avantajele ce le presupune era mobilitatii si vitezei.

Renovatio IT Solutions 

Ofera suport, consultanta si dezvoltare software pentru intregul ciclu de viata al unui produs in urmatoarele domenii:
-Mobile (aplicatii, jocuri si servicii)
-Smart Living (solutii software pentru un management inteligent al casei si cladirii)

Renovatio IT Solutions prezinta la MWC Barcelona 2014 prototipul unei aplicatii mobile de lifestyle pentru smartphone-uri care imbina sportul cu un trai sanatos. Aplicatia preia rolul unui antrenor personal in sala de fitness si indruma utilizatorul catre o utilizare cat mai eficienta a facilitatilor existente. Pe langa planuri de antrenament specializate si instructiuni pentru utilizarea aparatelor, aplicatia calculeaza diferite statistici, monitorizeaza si inregistreaza progresul utilizatorului, acestuia fiindu-i foarte simplu sa isi urmareasca evolutia personala in timp. Aplicatia reda o experienta unica de utilizare, fiind foarte intuitiva si usor de folosit. Produsul final va integra si o bratara „smart” cu giroscop care va simplifica salvarea datelor antrenamentului personal in smartphone prin citirea si inregistrarea automata a exercitiilor executate.

Pe partea de Smart Living, Renovatio IT Solutions va prezenta tapHOME, sistemul wireless de automatizare a locuintei. Prin intermediul tapHOME aproape toate aparatele casnice pot fi gestionate de pe aplicatia mobila dezvoltata de către Renovatio IT Solutions si disponibila in App Store si Google Play.

Rinf

Compania are clienti din industriile Internet&Media, IT Integrators, Hardware&System Admin, Gaming, Software, Retail, Banking & Insurance, R&D, Automotive, Telecom, Mobile.
Expertii tehnici RINF au competente de analiza de business, arhitectura si planning, dezvoltarea de aplicatii pe platforme multiple si au, deasemenea experienta de lucru in Java, C++, programare PHP, QA, servicii web Amazon.
Aplicatia lor, iSpeedCam, este un sistem de alerta a camerelor din trafic destinat utilizatorilor iPhone. Sistemul protejează conducatorii auto impotriva amenzilor costisitoare si previne condusul neglijent si neatent.

Ropardo

stand-romania-4-1-7685071

ROPARDO S.R.L. este specializata in dezvoltarea, implementarea si intretinerea solutiilor software si a sistemelor IT. Portofoliul de produse oferit acoperă segmentele de: ERP / Daily Business Intelligence, soluţii pentru Portal web / Intranet / Dashboard, aplicatii pentru dispozitive mobile – Mobile Apps (automatizarea fortei de vanzare, automatizarea proceselor de logistica, culegerea de date, monitorizarea parametrilor biometrici).

Simartis Telecom

Compania a fost relansata in 2006 si are ca domeniu de activitate furnizarea de servicii mobile marketing catre operatorii GSM la nivel global. Simartis Telecom are o prezenta actuala pe 3 continente si 35 de sisteme deja implementate cu 15 operatori GSM, adresand peste 45 milioane abonati.

Simplus Invest SRL

SimPlus este cea mai mare companie din Romania specializata in plata prin SMS fiind de asemenea una dintre cele mai importante firme romanesti ce ofera solutii interactive prin SMS.

La Barcelona, compania prezinta solutiile de plata SMS, automat de tip vending machine cu plata folosind telefonul mobil si aplicatii pentru Google Glass.

Lasting Software

Compania dezvolta solutii software relevante ce pot fi integrate in procese de business. La MWC compania cauta:

-Integratori de sistem ce cauta sa-si extinda – project-bassed- capabilitatile de dezvoltare de software.
-Producatori de software inovator ce cauta sa lucreze in sistem agile pentru dezvoltarea de produse soft orientate spre nevoile piatei actuale.
-Case de dezvoltare de software cu produse sfoftware mature ce cauta parteneriate pe termen lung cu scopul de a forma echipe comune avand drept tinta dezvoltarea de produse de calitate pregatite pentru piata globala, dar si pentru cea locala.

Transilvania Software

stand-romania-2-2-7735032

Compania este lider de piata in Romania cu o solutie de monitorizare a flotei auto prin GPS, care a devenit la fel de populara in tarile vecine, cum ar fi Republica Moldova si Ungaria. Transilvania Software are de asemenea mare succes in distribuirea unui sistem Android pentru automatizarea fortei de vanzari si este prima companie ce ofera un serviciu Traffic Message Channel in România pe tablete, smartphone-uri, pe langa sistemul de navigatie GPS Smailo.

 Appscend

Compania Appscend este prima companie din lume care a lansat o platforma dedicata aplicatiilor mobile 2nd screen. La MWC acestia prezinta multiplele functionalitati dedicate aplicatiilor create pe aceasta platoforma:

-Conturi de utilizatori: permite autentificarea utilizatorilor cu ajutorul conturilor lor de retele sociale sau terte sisteme de autentificare. 
-Check-in la emisiune: integrarea aplicatiei cu retelele sociale creste gradul de promovare a emisiunii/brand-ului iar aceasta functionalitate poate fi activata in timpul emisiunii pentru a fi accesibila utilizatorilor spre folosire. 
-Sondaje si posibilitatea de a vota live: sincronizarea dintre emisiunea live si aplicatie se face instant iar informatia transmisa ajunge la milioane de utilizatori in acelasi timp iar feedback-ul acestora ajunge in mai putin de o secunda inapoi catre televiziune.
-Timeline si in app chat: putem oferi o experienta similara, a discutiilor dintre utilizatori, cu cea a retelei de socializare Facebook astfel incat
utilizatorii aplicatie second screen pot comunica intre ei si posta 
anumite mesaje personajelor participante in cadrul emisiunii.
-Distributie sincronizata de continut web: aceasta solutie pote fi utilizata pentru a impinge continut premium aditional in aplicatia mobila in stransa legatura cu continutul ce este afisat in timpul emisiunii intr-un anumit moment.
-Imagini secundare in direct: posibilitatea de a transmite in direct, imagini aditional de cele care sunt deja in direct la televizor (ex: interviuri live din spatele scenei). Doar utilizatorii aplicatiei vor avea acces la acest continut in direct, aceste filmari secundare nu sunt redate si la TV.
-Reclame interactive: in timpul pauzelor de publicitate se poate face o sincronizare cu aplicatia second screen, a reclamei ce ruleaza in acel moment pe televizor, astfel incat aceasta va fi distribuita in acelasi moment catre milioane de utilizatori ai aplicatiei in mai putin de o secunda. Ulterior aceasta reclama poate avea si caracter interactiv astfel incat este un pod intre televiziune si reclama digitala. 

Allview

dsc029382-5565826Compania din Brasov care comercializeaza telefoane asamblate in China, cu soft Android personalizat in Romania.
La MWC acestia prezinta cel mai performant telefon al firmei, Allview X1 Xtreme, alaturi de celelalte produse din portofoliu.

Standul Romaniei ii asteapta pe vizitatori si cu licente gratuite Bitdefender Mobile Security pentru Android.

Iar ca sa stiti mai multe despre asociatia care se ocupa de selectarea si reprezentarea Romaniei in acest domeniu, va voi prezenta misiunea si obiectivele lor.

Misiunea ARIES-TM vizeaza cresterea competitivitatii firmelor membre din Regiunea de Vest a Romaniei, prin:
   • dezvoltarea continua a serviciilor asociatiei in raport cu dinamica pietei de IT&C, pentru a raspunde cu promptitudine cerintelor specifice ale firmelor si pentru a le sprijini in valorificarea oportunitatilor de afaceri;
   • consolidarea pozitiei de lider in domeniul promovarii industriei IT&C;
   • stabilirea si mentinerea de parteneriate cu mediul academic, incubatoare si scoli de afaceri, asociatii non-guvernamentale si asociatii internationale, in vederea generarii de oportunitati de crestere a avantajelor competitive ale firmelor membre, pentru o mai buna pozitionare a acestora in mediul de afaceri regional, national si international.

Obiectivele strategice ale ARIES-TM:
1. Dezvoltarea si promovarea mediului tehnologic de afaceri al industriei IT&C din Regiunea de Vest a Romaniei prin:
• organizarea de conferinte pe teme de cercetare, dezvoltare si inovare, workshop-uri tematice, matchmaking-uri si diverse evenimente dedicate sectorului IT&C;
• generarea de oportunitati de afaceri prin colaborari si parteneriate care au rolul de a creste avantajele competitive ale firmelor membre;
• consolidarea relatiilor de colaborare cu asociatii similare din strainatate, reprezentante economice, consulate si ambasade;
• actiuni de lobby in favoarea firmelor membre ARIES-TM, in vederea participarii cu succes la misiuni economice, targuri si expozitii din tara si din strainatate.

2. Crearea de parteneriate cu terti: universitati cu profil tehnic, organizatii non-guvernamentale regionale, firme de training si consultanta, institutii financiar-bancare, in vederea sustinerii si dezvoltarii proiectelor initiate de ARIES-TM.

Avatar of Stefan Rosioara
Stefan Rosioara Inginer, relatez de peste 5 ani de la toate evenimentele locale si lansarile internationale din domeniul telecomunicatiilor.